Toplam yorum: 3.076.922
Bu ayki yorum: 3.800

E-Dergi

Mehmet Volkan Balbay Tarafından Yapılan Yorumlar

Hakkı Bey'in ciddi bir çalışma ve emek sonucu ortaya koyduğu güzel bir eseri. Fakat bir küçük eleştirim olacak: Kur'an-ı Kerim'de geçen bazı kelimelerin birden fazla anlamı vardır. Kur'an-ın tüm zamanlara hitap edebilmesinin sırrı belki de burada bilemiyorum fakat bildiğim bir şey varsa o da Hakkı Bey'in bazı kelimelerin anlamları konusunda isabetli olmadığıdır. Örneğin "salat" sözcüğü'nün "namaz" olarak anlaşılması gereken bazı ayetlerde "eğitim" olarak lanse etmiştir. Öyle ki, örneğin savaş esnasında kılınan namazın anlatıldığı Nisâ Sûresi'nin 102. ayette geçen "salat" kavramını "eğitim" olarak alıp, savaş esnasında Allah Resulünün sahabeye eğitim yaptırdığı sonucuna varmıştır. İsabet etmiş midir? Gerçekten tartışmalı. Elbette kararı okuyucular verecektir.
Büyük bir heves ile satın aldığım ancak hayal kırıklığına uğradığım eserlerden biri daha. Neden mi?

Bilgisayarlar için hazırlanmış herhangi bir Kur'an-ı Kerim programında, bir kelimeyi tüm ayetlerde arattığınız zaman o kelimenin geçtiği tüm ayetler karşınıza çıkar. Fakat bu işlemin size hiç bir faydası yoktur. Çünkü:

1. Kur'an-ı Kerim'de bir çok kelime bir çok ayette farklı farklı anlamlarda kullanılmıştır. Bu yönüyle önünüze gelen ayetler, "konu" olarak birbirinden çok farklı ayetlerdir. Dolayısıyla ayıklamanız ve analize tabi tutmanız gerekir. (örnek "salat" kelimesi)

2. Aynı konudan bahseden ayetler de kendi aralarında sıralanmaya ihtiyaçları vardır. Kapsam ve öncelik sırasına göre sıralamadığınız sürece bir konu hakkında malumat sahibi olmanız imkansızdır. (örnek "şefaat" konusu)

İşte yukarıda verdiğim iki sebepten dolayı "konularına göre kur'an" çalışması yapmak zordur ve çok ciddi emek ister.

Peki her ikisi de profösör olan sayın İlhami Güler ve sayın Ömer Özsoy'un hazırladığı kitap böyle midir?

Maalesef hayır.

Örneğin kitapta "namaz" konusuna bakacaksınız. Açıyorsunuz 327. sayfayı (bendeki kitap 2011 baskısı) ve büyük bir beklentiyle başlıyorsunuz okumaya.Fakat o da ne! Ayetler gelişi güzel sıralanmış ve işin daha üzücü tarafı içinde "salat" geçen her ayet sanki "namazdan bahsediyormuş gibi" sayfada yer verilmiş.

Kısaca, araştırma heveslisi ve geleceğe dair çeşitli planları olan birisi iseniz tavsiye etmiyorum. Kitaplıkta yer doldurur o kadar.
Büyük bir hevesle aldığım bu eserin maalesef Kaynakça ve İndeksi yok. Bu, araştırmayı sevenler için ciddi bir problem. Ayrıca çok büyük beklentilere de girmeyin zirâ geleneksel tefsirlerde yer alan İslam Tarihi ile ilgili bilgiler, ayetlerin arasına serpiştirilerek verilmiş. Sayfaların üst kısmında hangi Sure'de olduğunuzu gösterir ibareler yok. Anlayacağınız akademiklikten ve profesyonellikten fazlasıyla uzak bir kitap.

Anlatımı sade ve anlaşılır fakat gelenksel çizginin dışına çıkmaması, kaynakça, dizin'den mahrumluğu ayrıca sayfa bilgilerinin eksikliği sizi hayal kırıklığına uğratıyor.

Olmamış sayın Doçent! Üzgünüm.
Bir ay önce Kitapyurdu'ndan aldığım bu kitap, Ateizm konusunu ve ateist argümanları çok akıcı bir üslupla ve anlaşılır bir tarzda ele alıyor, analiz ediyor ve akıl dolu cevaplar vererek birer bire çökertiyor.

Kesinlikte tavsiye ediyorum. Her inançlı insanın elinin altında bulunmalı ve yılda iki - üç defa baştan sona okumalı.
Kitabı alırken beklentinizi çok yüksek tutmayın! Atatürk'ün daha çok dış siyasette izlediği farklı yolları önümüze seren bir kitap. İç siyaset konularına değinmiyor.