banner
2023 Aylık Dergi Sayı:104 - 15 Aralık 2009

2023 Aylık Dergi Sayı:104 - 15 Aralık 2009

GDO’lu Ürünler İddia Edilen Faydaları Sağlamadı!

2023- Hocam, öncelikle genetiği değiştirilmiş organizmanın tanımını yapabilir misiniz?

K. Demirkol- İnsan müdahalesiyle bitki veya hayvanın genetik yapısının değiştirilmesidir. Doğal ortamda asla gerçekleşmeyecek olan genetik yapıdaki bu değişiklik ile genetiği değiştirilmiş organizma meydana gelir.

2023- Bu, ne zaman ortaya çıktı?

K. Demirkol- 1970’li yıllarda ortaya çıktı ve özelikle 1970’li yılların başında petrol krizi olunca, kapitalist düzen sâdece fabrika üretimiyle bu kapital akışın devamını sağlayamayacağını anlayınca, yeni iş kolları arayışına girdi. Bu arayışın bir bölümünü hizmet sektörünün de satılan bir meta hâline dönüştürülmesi ayağı oluşturuldu. Örneğin o yıllardan sonra eğitimde özelleştirme, sağlıkta özelleştirme süreçleri başladı, belediye hizmetlerinin özelleştirilmesi süreci başladı. Bugün kavgasını verdiğimiz suyun özelleşmesi kavramları ortaya çıktı. Bir yandan da yeni üretim alanları peşinde koşuldu ve bu çerçevede iletişim ve biyoteknoloji çok cazip bir görüntü arz etti. Biyoteknoloji devreye girince ve genetik bilimi de gelişince, “canlıların genetiğini değiştirerek nasıl bir sanayi üretebiliriz” tartışması alevlendi. Ve gerçekten de ilk 1980 yılında genetiği değiştirilmiş bakterilerle ilaç üretimi başladı. İlk üretilen ilaç da şeker hastalarının kullandığı insülin. Ama aynı zamanda bunu riskleri de gündeme geldi. Nitekim bir Japon firmasının ürettiği L-trytophan denilen ilaç bakterilere üretilerek kamuya arz edildiğinde bu ilaç sonucu Amerika’da onlarca insan hayatını kaybetti. Hâlâ o yıllarda bu ilacı kullanan ve ilacın olumsuz etkilerine mâruz kalan insanların tedavilerine devam edilmektedir.

Liste Fiyatı: 6,44
Yayın Tarihi: 15.12.2009
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 80
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kuşe Kağıt
Boyut: 21 x 29.5 cm

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/dergi/2023-aylik-dergi-sayi104-15-aralik-2009/311129.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:309513/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner