Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük istila hareketlerinden birisi sayılan Moğol istilası, İslam Tarihi'nin son derece önemli ve en ilgi çeken olaylarından. Bu kitap Moğol istilasını bütün safhalarıyla ele almak amacıyla kaleme alındı. Bu safhalar Moğolların tarih sahnesine çıkışlarından başlayarak İslam ülkelerine doğru yürüyüşlerine, Harizmşahlar'ın zengin şehirlerini yerle bir edişlerinden koskoca devleti tarih sahnesinden silmelerine ve nihayet Moğolistan'a çekildikten çeyrek asır sonra istilayı yeniden başlatıp Abbasi Devleti'ni yıkmalarına kadarki olayları kapsıyor. Çalışmanın birinci bölümünde Cengiz, ikinci bölümünde ise Hülagu devri istilasına yer verilmekte. İstilalar boyunca Moğolların Müslümanlara sergilediği tutum ve davranışlar, Bağdat'ın düşüş süreci, bu süreci hazırlayan ibret verici gelişmeler, İsmaililerin ortadan kaldırılışı gibi ilginç neticeler kitap hakkında ön fikir veren renkli tarihi temalardan sadece bir kaçı. Bunların dışında istîlânın herhangi bir safhasında Hıristiyan tahriki olup olmadığı, çok sayıda cana mal olan ve kütüphanelerin yok edilmesine varan ünlü Moğol tahribatının boyutları meselesi de bu çalışmayla gün ışığına çıkmakta.SİTE:www.kitapyurdu.com
%35
indirimli
Liste Fiyatı: 12,00 YTL.
Kitapyurdu Fiyatı: 7,80 YTL.
Tedarik süresi yaklaşık 1 gün
Kazanacağınız puan: 16
Yayın Yılı: 2005 335 sayfa İthal Kağıt Karton Kapak ISBN:975355592x Dili: TÜRKÇE
islam ve dünya tarihi açısından önemli bir yere sahip olan moğol istilası bu kitapta tüm yönleriyle başarılı bir şekilde ele alınmış.bu tarz kitapların sıkıcılığının aksine gayet akıcı bir uslup kullanılmış olması okuru sıkmıyor. özetle,başarılı bir çalışma.
KatılıyorumKatılmıyorum
Orta Asyanın sert ikliminde sert karekterli Cengiz Han'ın küçük bir hanlıktan koca bir dünyaya hakimiyet sağlaması ve tarihte eşi az görülür bir katliamın mimarını merak ediyorsanız bu kitap yeterli derim. Cengiz Han, istila ettiği ülkelerin yalnızca insanlarını katletmekle yetinmemiş aynı zamanda şehirlerin, ülkelerin tarihini kültürünü kendine has üslubuyla yok etmiş bir kumandan.
Özellikle Maveraünnnehir'de; Semerkant, Buhara gibi şehirlerde korkunç bir katliama giriyor.
Bu kitabı okuyunca aklıma savaşların yalnızca insansavaşları değil bir medeniyet, bir kültürsavaşı olduğu fikri geldi. Zira Maveraünnehir'de 600 yıllık bir islam medeniyetini yok etme mücadelesi veriliyor.
Kitab yazarın doktora çalışmasıymış,oldukça başarılı bulduğumu söylemeliyim,yerli ve yabancı bir çok kaynaktan titiz bir derleme yapılmış.Moğol istilası sadece islam tarihi değil bütün dünya tarihini etkileyen bir harekettir.Esasen daha önce ibnül esir den biraz okumuştum ama şimdi bu şekilde ibnül esiri de içine alarak rus,moğol,arap kaynaklarının taranması ile iyi bir akademik çalışma olmuş.
KatılıyorumKatılmıyorum
TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) tarafından İnceleme dalında 2005 yılının en iyi kitabı seçilmiştir.
Şimdiye dek Cengiz Han ile başlayan ve Bağdat’ın Hülagü tarafından zapt edilmesiyle devam eden Moğol istilası hakkında Müslüman kaynakları harmanlayan müstakil bir çalışma bulunmuyordu. Geçtiğimiz aylarda İz Yayıncılık neşriyatı arasından çıkan H. Ahmet Özdemir’in Moğol İstilâsı: Cengiz ve Hülâgü Dönemleri adlı akademik eseri, bu boşluğu büyük ölçüde doldurmuş görünüyor.
Cengiz’in kurucu lider olarak başarısı, Moğolların Maveraünnehir’den Bağdat’a kadar uzanan Müslüman refah ve zenginliğine göz dikmeleri ve Harizm’den başlayarak İslam medeniyetinin yüreğine kadar inen bir istila operasyonuyla bu zenginlikleri yağma etmeleri Özdemir’in eserinde hem çağdaş araştırmalar hem de İslam kaynaklarının perspektifinden aktarılıyor.
İslam medeniyeti tarihindeki en trajik sahnelerin yaşandığı Moğol istilası döneminde klasik entelektüel birikimimizin aldığı ölümcül darbenin de bu kitap vesilesiyle hatırlanması gerektiği anlaşılıyor. Ancak çağdaş okuyucu Moğolların Bağdat kütüphanelerini imha edişleriyle yüz yılımızın başında ünlü Bağdat müzesinin yağmalanması arasında bir paralellik kurmadan edemiyor insan.
KatılıyorumKatılmıyorum
Hata bildirimi: Bulunduğunuz ürün sayfasında karşılaştığınız yazım, anlam vb. hataları bu form yolu ile bildirmeniz, hataları daha hızlı düzeltmemize yardımcı olacaktır. İşbirliğiniz için teşekkür ederiz.
kitapyurdu.com'da ödeme seçenekleri olarak Visa, Master ve Dinners kartlar ile havale, eft kabul edilmektedir.
kartlara taksit yapılmaktadır.
Tel: 0212-5198720 Faks: 0212-5191584 Alemdar mh. Güzel Sanatlar sk. No:9 34410 Cağaloğlu-İstanbul Türkiye
Gizlilik ve Güvenlik Politikası
Bu sitenin JavaScript kodları İnternet Explorer'a göre hazırlanmıştır. Diğer Tarayıcılarda problem yaşayabilirsiniz.
www.kitapyurdu.com