banner
Doğal Çevre Yok Olurken

Doğal Çevre Yok Olurken

Bu kitapta; 1990 yılından bu yana planlama ve projelendirme çalışmalarının içinde yer aldığım önemli bazı doğa koruma alanlarının ve kentsel çevrelerin korunmasına ve koruma amaçlı kentsel tasarımına yönelik çalışmalardaki bazı deneyimleri aktarmayı amaçladım.
 
Geçtiğimiz yıllarda yayımlanan“Tarihi Çevre Yok Olurken” kitabımın bir devamı olarak “Doğal Çevre Yok Olurken”başlığının seçilmesi ülkede tarihsel/arkeolojik/kentsel çevrelerin yanısıra, doğal çevrelerin de tehdit altında ve hatta yok olmakta olduğunun vurgulanmasını amaçladığım içindir.
Örneklerin her biri kendi başına çevresel ve kentsel önem taşımaktadır. Her bir örnekte, koruma amaçlı planlama ve kentsel tasarım çalışmaları içinde, müellif, danışman ve/veya genellikle proje yöneticis iolarak görev yaptım.
Bu nedenle; özellikle yerel ve merkezi yönetimin “koruma” politikalarını, yaklaşımlarını, tutum ve davranışlarını yerinde izleme olanağını buldum. Belediyeler, Bakanlıklar ve Koruma Kurulları’na katılarak tüm süreçleri izleyerek bu deneyimleri çeşitli akademik ve bilimsel platformlarda, toplantılarda sundum. Burada derli toplu bulunmasını düşündüğüm bazı yazılar verilmiştir. İlk yazı; “Koru -Ma’ nın Eko-Politikası”; Korunması Gerekli Alanların Korunamamasının Nedenleri” başlığı altında yıllarca gözlediğim ve saptadığım sorunları, nedenlerini ve çözüm önerilerini içermektedir.
İkinciyazı; “Çevre, BiyopolitikVeEkonomiİlişkilerininEğitimSistemiİçindeÇevreBilinciVeKaygısıYaratacakŞekildeYerAlması” başlıklıyazıdır. Bu yazıdaeğitimsistemiiçinde “Biyopolitik” ilkelerininyeralmasınayönelikönerilergeliştirilmiştir. Seçilenörneklerin ilkiANTALYA’dır. Korumaamaçlıplanlarvekentseltasarımprojeleri büyük ölçüde yazarınsorumluluğundaveyönlendirmesindehazırlanmıştır. Bu çalışmalardaneldeedilendeneyimözetleverilmiştir
 
Bu dönembirliktegörevyaptığım; işortaklarım Dr. KamutayTürkoğlu’na, Dr. AhmetUzelve A. SaffetAtik’e, saygı, sevgiveteşekkürlerimibuvesileilesunuyorum.
Prof. Dr. HalimPerçinhocamız da “FalezGençlikParkı” projesindebizimlebirliktedetayprojelerihazırlamıştır. PeyzajProjelerindebirlikteçalıştığımızvegeçtiğimizyıllardakaybettiğimizhocamız Prof. Dr. YükselÖztan’ı da buvesileilesaygıileanıyorum.
 
Ayrıcadönemin Antalya BŞB İmarDaireBaşkanımeslekdaşımız, arkadaşımızdeğerliŞehirPlancısıSefaErdal’aAntalya’yayaptığıunutulmazkatkılarındandolayıteşekküretmekisterim.
 
İkinci örnek; BatıKaradeniz Bölgesi’nde “Zonguldak- Bartın-KarabükPlanlamaBölgesi” içinde yer alan; FİLYOS yerleşimive “Çeşm-iCihan” (dünyanıngözbebeği) olarak da adlandırılan AMASRA (Amastris)yerleşimidir. 2004 yılındanbuyanayapılmakistenenTermikSantral’ekarşı, 1/100 000 ÖlçekliÇevre Düzeni Plan KararlarıveçeşitliplatformlardasunulanyazıvebildirilerileAmasraveçevresinin, biranlamda “DoğalÇevre’ninSavunması” yapılmıştır. Üçüncü örnek olarak; “Antalya için Ekolojik Planlama” başlığı altında Antalya'nın korunmasına yönelik öneriler yer almaktadır Tümbölümler; yerelvemerkeziyönetiminçalışmaları, yazışmavekorumakurulkararlarıilezenginleştirilmiştir.
 
Dördüncüörnek; “Milli Park” ve “TabiatParkı” örnekleridir. Yazarekipçalışmasıolarak “KorumaAmaçlıUzunDevreliGelişmePlanlarını” hazırladığıveProjeYöneticisi / Danışmanolarakçalıştığıçeşitliörnekleriözetleelealmıştır. Bu kapsamda “GüverKanyonuTabiatParkı”, “SoğuksuMilliParkı” ve “TunceliMunzurMilliParkı”, “İstanbul KüçükÇekmece” ‘dekikorunmasıgerekliekolojikdeğerler, bitkivehayvanvarlığı (flora ve fauna) elealınarakkorumaiçinçeşitlipolitikalargeliştirilmiştir

Liste Fiyatı: 100,00
Yayın Tarihi: 24.10.2019
ISBN: 9786051910802
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 256
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 16.5 x 24 cm

Bu üründen 6 adet satın alınmıştır.


İlgili Kategoriler:

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/dogal-cevre-yok-olurken/518959.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:10083230/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner