Toplam yorum: 3.072.601
Bu ayki yorum: 8.500

E-Dergi

Etrak-ı Erkin Tarafından Yapılan Yorumlar

31.03.2013

Büyük hükûmdarımız F'âtih Sultan Mehmed hakkında bugüne dek yazılan en kapsamlı biyografi kitabı, işte Alman bilim adamı Babinger'in ortaya koymuş olduğu bu eserdir. Eser, pek çok Batı kaynağına inilmesi, olayların teferruatlı bir şekilde verilmesi ve Sultan'ın şahsiyetinin üzerinde durulması açısından oldukça önemlidir. Babinger'in bu kitabını okumayan biri, Fâtih hakkında ahkam kesemez. Fakat kitapta, bazı tarihî yanlışlarda vardır ve bunları değerli tarihçimiz Halil İnalcık bir yazısıyla düzeltmiştir. Ayrıca Babinger'in, Fâtih hakkında bir takım Batılı ön yargılara sahip olduğu da açıktır. Bu gayet tabii bir durumdur ve yadsınacak bir şey yoktur. Kitap kesinlikle okunmalı, üzerinde düşünülmeli ve gerektiği yerde tenkit edilmelidir. Eğer Yeni Çağ'ın kapılarını aralayan büyük pâdişâhımız Sultan II. Mehmed'i tanımak istiyorsak, buyrun bu eşsiz eserin kapağını açalım.
05.01.2013

Dünya çapında alınmış olan ödüllerin yazarın yeteneğini tescil etmediğini bu romanı okuduğum zaman anladım. Edebi olarak vasat değil, hatta farklı bir derinliğe sahip olduğunu da düşünebilirsiniz. Fakat, yüksek bir edebiyat dehâsını ifade etmiyor. Nobel ödülü almış bir müellif tarafından kaleme alınmış olmasının da pek bir şey ifade etmediğini buradan anlamış oluyoruz. Gerçek bir edebiyatçının, her eseri iyi olmalıdır. Oğuz Atay'ın yazdığı ilk roman mükemmeldi. Eğer bir insanda edebi cevher varsa, bunu her romana yansıtabilir. Sözün kısası, şahsi fikrimce basit ve sürükleyiciliği olmayan, Batılıların oryantalist mantığını ithal etmek suretiyle kendi tarihinden ve medeniyetinden kopmuş olan sahte aydın mantığıyla yazılmış bir roman.
19.12.2012

Yaşayan büyük tarihçilerden Bernard Lewis, büyük bir Şarkiyatçı kimliği altında Orta Doğu'yu tetkik etmiş. Medeniyetlerin doğuş noktası olan Orta Doğu'yu bilmeden dünyayı anlamak mümkün değildir. Şiddetle tavsiye ediyorum.
19.12.2012

Nihâl Atsız'ın fikirlerini ancak kısmi olarak yayımlayan Ötüken Neşriyat'a karşı ağır bir hiciv içeren önsözle başlayan eser, Atsız'ın basılmamış makalelerini içeriyor. Kıbrıs mevzusu, Rıza Nur, Solcular-Sağcılar, Milliyetçilik, Irkçılık, Türkçülük ve Irak Türkleri gibi pek çok konuda hususi fikirlerini dile getiren Atsız, şahsi kanaatimce bu kitaptanda anlaşılacağı üzere zaman zaman aşırılık içerse de yerinde tespitler ortaya koymuştur.
15.12.2012

Tarih temalı kurgusal romanlar, genelde gerçeklere uymazlar ve açıkça tarihi katlederler. Bir tarihçi, kurgulamaz ve belgelere dayalı yazar. Oysa bir romancı, kendi hayal gücünü ön plana koyar. Nihâl Atsız, hem bir tarihçi hem bir romancı olarak bu ikisinin bir sentezini yaratmış. Tarihi katleden değil, tarihi süsleyen, hatırlatan hatta Türk tarih yazımına katkı sağlayan bir edebi eser kaleme almış. Atsız olmasaydı, Çin sarayını 40 çerisiyle Kür Şad'dan kimin haberi olacaktı? Atsız'ın bu eseri size hem Eski Türkler hakkında fikir sahibi yapacak, hemde edebi zevkinizin çıtasını yükseltecektir. Bugün kaç çocuğun isminin Kür Şad olduğunu sayarsanız Atsız'ın edebi dehâsını anlayabilirsiniz. Bozkurtların Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor isimli iki kitabın birleştirilmesi harika olmuş. Kitapta aşırı milliyetçiliğin tezahürü sayılabilecek çok şey vardır. Çinliler tek boyutlu zayıf adamlar, Türkler ise yüksek ahlakın ve kabiliyetin sembolüdürler. Bu Atsız'ın derin milliyetçiliğini yansıtmaktadır. Bu kitap her Türk'ün iftihar kaynağı olmalıdır. Yazılacak çok şey var hakkında. Kesinlikle, şiddetle tavsiye ediyorum.