Toplam yorum: 3.075.924
Bu ayki yorum: 2.800

E-Dergi

Meursault Samsa Tarafından Yapılan Yorumlar

25.07.2021

Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi büyük takımların yanında bazısı şu an süper ligde olmasa da tarihlerinde ülke futboluna ciddi katkıları bulunan pek çok kulübün kuruluş hikayesini, milli mücadele yıllarında mücadeleye verdikleri destekleri, dipnotta gösterdiği kaynaklarla anlatmış. Bunun yanında yine bazı futbol takımlarının siyasi erkler tarafından nasıl kullanıldığına ya da kullanılmak istendiğine değinmiş. Bu konulara ilginiz varsa kolay okunan, güzel bir başlangıç kitabı.
19.10.2018

Kısa kısa hikayeleri sadece başlıklarla ayırmadan anlatmış yazar ki bence bunda hiçbir enteresanlık yok. Ben başlarda karakterlerin bir şekilde ortak noktaları olacağını, sürekli değişen öznelerin aynı olayın parçaları olduğunu sanmıştım ama öyle değil. Çok daha basit bir durum var. Bir adamın hikayesi anlatılırken bir yerde kesiliyor hikaye ve o adamın yanından geçtiği bir kadının hikayesi başlıyor örneğin. Bunları ayrı ayrı başlıklarda anlatmakla, başlık kullanmadan paragraf başında yeni birinin hikayesine başlamanın bence hiçbir farkı yok. çok fazla hikaye var üstelik, dolayısıyla hiçbir karaktere tam olarak bağlanamıyorsunuz. Kitabın arka kapağında değil ama bir tanıtım yazısında(belki önceki baskıların arka kapağında da bu vardır) Sait Faik' in öyküleriyle benzerlikle olduğundan bahsedilmiş. Benim de aklıma tam olarak bu geldi okurken.
19.10.2018

Edebiyatımızın en abartılan kitabı belki de.

Kötü kitap değil, bir kere muhteşem bir Türkçe kullanımı var kitapta ancak ne anlatılan hikaye, ne kurgu, ne karakterler muhteşem diye adlandırılabilecek raddede.

Kesinlikle bu kadar üzerinde durulacak, övülecek bir yapıt da değil bu kitap. Muhtemelen insanlar kitabı okurken kendi aşık oldukları kişiyi o karakterin yerine koyup Sabahattin Ali' nin cümleleriyle aslında kendilerini anlattığı hissine kapılıp bu kadar seviyorlar bu kitabı.
İkinci bir ihtimal daha var ki o çok daha gerçekçi ve can acıtıcı; insanlar bu kitabı seviyor, çünkü bu kitap gerçekte bir halt olmayan, dikkat çekmeyen, önemsenmeyen insanlarda, kendilerinin keşfedilememiş bir cevher olduğu izlenimi uyandırıyor.
19.10.2018

1929 yılında başlayıp da 1930' lar boyunca devam eden Büyük Buhran ismiyle anılan Amerikan ekonomik krizi döneminde duvar ustası ve bilardo tutkunu bir babanın oğlunun ağzından anlatılan bir hikaye söz konusu. Oldukça fakir bir aile; evine pek bağlı olmayan bir baba, kitap boyunca pek de yakından tanıma fırsatı bulamadığımız birkaç kardeş, evlendiği günden beri mutlu olmamasına rağmen ailesine sırtını hiç dönmeyen bir anne, huysuz bir babaanne ve bir de çok iyi bir beysbol atıcısı olma hayali kuran kahramanımız...
19.10.2018

Spoiler vermemeye özen göstererek üzeri kapalı olarak özetlersek; gençliğinde yaptığı eylemlerin etkileriyle yüzleşen bir adamın zaman içindeki değişiminin bir hikayesi bu kitap. Dimitri kendini, etrafını sorgulamaya başlıyor ve sorguladıkça da değişiyor. Sanırım roman da adını buradan alıyor, yani Dimitri' nin yaşadığını sandığı yıllara bakınca aslında ömrünü boşa tükettiğini, dünyada olma amacını kavrayamadığını ve bunu kavradığı anda da gerçek anlamda yaşamaya başladığını anlatıyor. ben ''Diriliş'' ismini ruhun uyanışı diye yorumluyorum kendimce. Bunun dışında sınıf çatışması, insan eliyle bozulup dünyevi çıkarlara hizmet eden dinin ve ceza hukukunun eleştirisi var kitapta.