Toplam yorum: 3.072.201
Bu ayki yorum: 8.100

E-Dergi

vezirx Tarafından Yapılan Yorumlar

06.04.2008

Çok değişik bir kitap öncelikle. Bu güne kadar yazılmış olan "geleceği görebilme" konulu kitapların dışına çıkabilmiş ve özgün bir yapıt oluşturmu yazar. Okuyucuyu bir yandan aksiyonlar zincrinin içine çekerken bir yandan da matematik tarihi kuantum fiziği, olasılık teorisi hakkında çarpıcı bilgiler veriyor. Hem bilimsel yanı çok güçlü olan, hem de kurgusu baştan sona mükemmel hazırlanmış bir yapıt. Bilim-kurgu nun son şahaseri diyebiliriz.
Kitabı satın aldığımın ertesi günü bitirdiğimi de burada belirtmek isterim, gerçekten sürükleyici bir kitap. Bitirdikten sonra da hafif bir hayal kırıklığı hissetmedim değil ama, keşke biraz daha uzun olsaydı da hiç bitmeseydi gibi:))
Ama hakkaten çok sürükletici ve okura gerçek dünyanın aslında nasıl bir yer olduğunu göstermeye çalışıyor..
06.04.2008

Ian Stewart, "matematikçi" olma yolunda kendisinin karşılaştığı zorlukları ve tecrübeleri, kendisi de matematikçi olmak isteyen Meg adındaki bir öğrenciyle paylaşıyor. Yazar bir lise öğrencisinin bu yolda nelerle karşılaşabileceğini okadar güzel bir dilde ve sadeliikte anlatmış ki, hiç zorlanmadan ve keyifle takip edebiliyorsunuz. Meg den gelen soruları aşama aşama cevaplayan ve her metuptan önce, önündeki sorunlarla ilgili öğrencisine ipuçları veren, ama o aşama tamamlanmadan bir sonraki ile ilgili hiç konuşayan yazar, artık matematik öğrencisi olmuş olan öğrencisinin, kendisi gibi bir öğretim görevlisi olduğunu öğrendiğinde ne denli mutlu olduğunu görmek istiyorsanız ve de "matematikçi olmak" nasıl olur bu serüveni merak ediyorsanız ookumanızı tavsiye ederim...
02.04.2008

David Ruelle bu kitabında Rastlantı Ve Kaos arasındaki bağı incelemeye çalışmış. Bunu yaparken de hem konu hakkında bazı tarihsel bilgiler hem de daha önce yapılmış bazı çalışmalara atıfta bulunarak bu konuda halen çözüme ulaşamamış bazı problemlerden bahsetmiştir. (Dinamik sistemler gibi). Bu bilgilerin ışığında bizim rastlantı dediğimiz şeyin aslında "tahmin edilemezlik" olduğunu ortaya koyuyor. Tam bu noktada da Kaos hakkında "başlangıç durumuna hassas bağlılık" yorumuyla okuyucuya Kaos dediğimiz karmaşık sistemin karmaşıklığının başlangıç durmunu bilmediğimizden kaynaklandığını söylüyor. Zira başlangıç durmundan çok küçük sapmalardan sonra, ilerde tahmin edilemeyecek ölçüde değişimler ortaya çıkmakta ve bu da başlangıç durumuna bağlılık olarak kaos bilimi literatürüne girmiştir. Ayrıca Ruelle nin din konusunda hiçbir yorum yapmayarak din ve bilim i hiç bir noktada karşı karşı getirmemiş olması da takdir edilebilecek cinsdendir. Çünkü bu konu, hakkında spekülatif yorumlar yapılmaya oldukça açık bir konu ve Ruelle -blki bunu bildiğinden- kitabını tamamen bilimsel bir altyapıyla oluşturmuş. (Gerçi az da olsa başkaları tarafından kabul görmemiş kendi görüşlerini yazmaktan kaçınmamış, ama onlarda bilimsel değere sahip bazı çalışmaları)

Ama sonuç olarak okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum. Çünkü bu kitap hayatın kendisini anlamamıza yardım ediyor, hergün karşılaştığımız binlerce olasılığın hayatımıza aslında nasıl yön verdiğini anlatıyor!
01.04.2008

David Ruelle in Rastlantı ve Kaos unu da okumuş olan biri olarak, bence James Gleick bu kitabında çok fazla gereksiz ayrıntıya girmiş. Ve kitabın üslubuda çok yalın denemez, ki bu kadar ağır bir konuyu anlatırken üslup çok önemlidir. Sonuçta bu kitabı okuyan herkes fizikçi veya biyolog değil! Ama yine de okunmaya değer ve içerisinde çok ilginç ve önemli bilgiler barındıran KAOS eseri. Bunun ardından Ruelle yi de okumanızı tavsiye ederim zira o kitabın sonunda konuya daha hakim olan okurlar için belli noktalar uzun uzun anlatılmış.
Sonuçta KAOS konusunda çok fazla Türkçe alternatifimiz olmadığını düşünürsek okunası bir kitap diyebilirm!!