Toplam yorum: 3.072.201
Bu ayki yorum: 8.100

E-Dergi

zbostan Tarafından Yapılan Yorumlar

13.06.2009

bana göre çok değerli bir eseridir İmam-ı Gazali'nin. insanın hayattaki yalnız kalmakla kazanacağı artıları ve eksileri ortaya koymaktadır. dine yönelmek biraz inziva dediğimiz hayata dair ayet ve hadislerden toparlanılmış genel bir bilgi birikimiyle oluşturulmuş bir eserdir.
Gazali’nin bu eseri İhya-u ulumiddin kitaplarının altıncısını oluşturmaktadır.

Bu eserinde Gazali yalnızlığı, yalnız kalmayı çeşitli şekillerde ele alıp değerlendirmiştir. Bu değerlendirmelerine göre bazen yalnızlığın zararlı olabileceğini, bu nedenle de toplumdan, cemaatten kopmamak gerektiğini söylemiş, bazen ise toplumdan uzaklaşmak gerektiğini, toplumun insanı yozlaştırıp insana sorunlar yaratacağını vurgulamıştır.
16.11.2008

Kant’a göre estetik, estetik deneyim üzerine teorik nitelikte bir düşünümdür.
Kant estetik elanda yapmış olduğu bu çalışmalarıyla estetiğin ilk sistematik olarak kurulmasını sağlamıştır ve doğadaki, sanatçıdaki estetik anlayışlarını sorgulamış, buna bağlı olarak insanların birey olarak güzel diye niteledikleri şeyleri incelemiştir.
Beğeni kavramını ele almıştır. Beğeninin bireyden bireye değişiklikler gösterdiğinin altını çizerek herkesçe kabul edilebilecek olan estetik bir yargının temelinde beğeninin olmaması gerektiğini ortaya koymuştur.
Kritik aklın eleştirisi adlı eserinde estetik alanı iyice değerlendirmiş olduğu görülür. Bu değerlendirme içerisinde doğaya hayran kalmak yani doğanın yüceliği karşısında insanın nutkunun tutulması gibi durumları değerlendirmiştir.
Estetik alanda yapmış olduğu bu kapsamlı çalışmalarıyla insanın estetik yönde aydınlanmasını sağlamıştır. Bunu da sanatçıların ne kadar çok doğadaki o muhteşem yüceliğe yakın olursa o kadar etkileyici ve güzel olabileceklerini söylemiştir. Bunu eserinin birkaç yerinde vurgulamış olduğu piramitlerden ve Avrupa’da bulunan büyük sanat eseri niteliği taşıyan insan eliyle yapılmış kiliseleri örnek vermesinden anlayabiliriz.
Kant bu estetik tanımlamasında çok kimsenin kolay kolay içinden çıkamayacağı tanımlamaları ortaya koymuş olduğu görülmektedir.

Kant ise bu estetik alanı bir hoşlanmayla açıklar. Kendi sisteminde ortaya koymuş olduğu numen ve fenomen alan arasında ki yere estetik alanı yerleştirmektedir. Kant’a göre estetik kişiden kişiye değişen bir yapıdadır.
Kant estetik anlayışıyla birazda olsa faydacı dünyanın sınırlarını kırıp insanın içinde var olan ve özgür olduğunda yansıtabileceği insani yönünü ortaya koyabilmesi için bir çabasını da ortaya koymuş olur
Kant bu açıdan sadece belli alanların yani numen ve fenomen gibi alanların insan için yeterli olmadığını ve insanın kendisini ortaya koyabileceği bir alanında mevcut olduğunu gösterme eğiliminin bir sonucu olarak estetik alanının ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyorum.

Kant’ın bu faydacı dünya anlayışı karşısında; insanın, kendi içine seslenip bunu yansıtabilmesinin mümkün olduğunu gösteren bir alanın var olduğunu ve faydanın dışında güzel, beğeni, hoşlanma gibi kavramlardan oluşan bir alanın olduğunu göstermeye çalışması günümüz dünyasının hatırlanması gereken bir düşüncesi olduğunu söyleyebilirim.
Bu alanda Kant’ın karmaşık gibi görünen estetik alanını iyi şekilde ele alan ve eser haline getiren Taylan ALTUĞ’a Türk eğitimine verdiği bu katkısından dolayı teşekkür ederim.
16.11.2008

John Locke'ın başyapıt eserlerindendir.
genel olarak 18.yy filozoflarının doğuştan hiçbir bilginin gelmediğini söyleyerek yeni bir bilgi anlayışını ortaya koyduğu dönemlerde kaleme alınmış bir eserdir.

sözcükleri inceler,
bilgi araştırması yapar,
,

j.locke okuyacaksanız veya
j.locke'a dair bir araştırma yapacaksanız bu eserinden başlayabilirsiniz
22.10.2008

platon bu eserinde savaşta ölen askerler için ortaya konulmuş bir nutkun değerlendirmesini yapıyor.
25.09.2008

süper bir kitap hayatında bunalım veya kurtulamadığı unutmak istediği şeyler olanlar içinde
geleceğe dair profesyonel planlar yapmak isteyen içinde
kendini tanımak isteyenler içinde
çok etkili bir kitap