Toplam yorum: 3.072.201
Bu ayki yorum: 8.100

E-Dergi

İsmailÜnlü Tarafından Yapılan Yorumlar

21.02.2024

Öncelikle kitabın iyi yanlarını ve kötü yanlarını birlikte değerlendireceğim. İyi yanları; medeniyetlerin 21. yüzyıl dünyasında kültürel ögeler etrafında şekilleneceği ve olası savaşların kültürel kimlik ve etnisiteyi ön plana çıkaracağını öne sürmektedir. Türkiye ile ilgili tespitleri, toplumsal dönüşüm ve bazı alanlarda köktendinci tespitleri güzel. Ancak konuyu fay hat savaşlarından başlayarak uzun uzadıya anlatması, bir yerde okuyucuyu sıkmakta. Bazı bölümler atlanılarak okunabilir. Son olarak kitabın yazıldığı tarih baz alınarak günümüz gelişmelerinde neredeyse 10 yıl geride kalması güncel olaylarda bağ kurmayı güçleştirmektedir.
09.03.2022

Yazar, Çin Halk Cumhuriyeti'nin tarih sahnesine çıkışından günümüze kadar olan süredeki aşamada geçirdiği toplumsal, siyasi ve ekonomik dönüşümleri Çin iktidarına gelen devlet adamları penceresinden yorumluyor. İyi bir diplomat olduğu için Mao döneminden tutun Xioping'e kadar her dönem içerisinde hem Çin ideolojisi hem de Amerikan tutumlarını karşılaştırmalı mukayase ediyor. Dolasıyla başta coğrafya olmak üzere ekonomi,siyaset, uluslararası birçok bilim dalına ait öğrenci, akademisyen ve ilgililer tarafından rahatlıkla okunabilir bir kitap. Sayfa sayısı çok olduğu aldatmasın, başlayınca sürekleyici ........
14.01.2022

Yazar, jeopolitik açıdan küresel güçlerin Avrasya ve Kafkasya üzerindeki tarihi emellerini örneklendirmelere başvururak anlatmaktadır. Kişisel gözlem ve çıkarımları iyi ancak devrimlerin kronolojik sıralaması yapılırken son zamanlarda aktüel olaylara daha az yer verilmiştir. Son olarak Avrasya'daki devrimlerin nedenleri, içerikleri ve arkasında yatan nedenler kitapta detaylandırılmıştır.
07.01.2022

Araştırmacı Japonya'da öğretim üyesi olarak çeşitli zamanlarda bulunmuştur. Kendi kişisel gözlemleriyle Japon toplumuna has ritüeller hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor. Kitap içerisinde bazı yerlerde tekrar ve yazım yanlışları olmasına rağmen, Japon toplumuna ilgi duyan ve öğrenmek isteyenler için temel eserler arasında yer alabilir. Son olarak Japonların geleneksel çizgisiyle günümüz arasındaki seviyeyi nasıl yakaladığını görmek için kitabı okumanızı tavsiye ederim.
09.04.2020

Kitabın başlığı güzel, tarihsel olarak Doğu ve Batu uygarlıklarını mukayese etmesi eleştirel anlamda takdire şayan, ancak yazarın İslam denilince sadece İranı (belirli konularda el alması) baz alması eksiklik olarak göze çarpan durumlardan bir tanesi. İyi bir oryantalist, Osmanlıca, Türkçe,Arapça ve diğer Avrupa dilllerine hakim olması nedeni ile Bernard Lewis'in Ortadoğu'ya ait gözlemleri gayet yerinde. Kitapta her iki uygarlığın nerede sıçrama kaydettiği, nerede gerileme yaşadığını gözler önüne seriyor. Meraklı kişiler için okunabilecek eserler arasında yer alması gerekir.