Toplam yorum: 3.072.201
Bu ayki yorum: 8.100

E-Dergi

rıch Tarafından Yapılan Yorumlar

16.08.2005

bir konu anlatımı ve tam bir öğretmen tadında anlatılmış güzel bir felsefe kitabı. kant, freud, neitche, hegel okudum. Öğretmen burada bunların hepsini ilk çağla mix ederek çok güzel anlatmış. Fakat konu güzel bir tabana oturtulmadığı için oldukça havada kalıyor. Belke bir fantastik kurgu yapmaya çalışılmış ama felsefe gibi ağır bir konunun böyle bir kurgu ile bağdaştırılması okuyucuyu konunun ciddiyetinden bence uzaklaştırıyor. sadece gençlerin ilgisini felsefeye bir kurgu ile çekebilir. Bence bağdaşmıyor. konu çok ciddi kurgu bir herry porter yapımı gibi.
06.08.2005

bence büyük cesaret daha önce yüzyıllık yanlızlık kitabını okumuştum. bu kitaptan çok farklı bir içerik. en yakınıyla konuşulmayacak bir konuyu gündelik bir anlatım ile bu kadar rahat ele alabilmek gerçekten büyük cesaret. İşte yazarlık böyle birşey biz konuşmaya cesaret etmezken onlar yazıp dünyaya okutabiliyorlar. Gerçekten sanatta sınır yokmuş. Bütün mahremiyetler bile beyaz kağıtlara dökülebiliyormuş.
03.08.2005

daha önce okudugum morgan'ın bır cıft yurek adlı kıtabın içeriği ile aynı anlamda. herzaman dedığim gibi ben okuduğum her kitapta o zamnı yasar o insanların içinde bulurum kendimi. Diğer kitapta Aborjinlerle birlikte koskoca çölü onlarla aştım. Rampa'da beni Tibete götürdü. Bambaşka bir dünya tanıdım çünkü onlar kendi dünyalarını kurmuşlardı. Konum itibarı ilede zaten ulaşılmaz gibiler. Oldukça yüksek bir felsefeye sahip oldukları yüksek yaşam yerlerindende anlaşılıyor. Batı medeniyetinin 6 ncı his dediğine onlar üçüncü gözü ile çok gelişmiş bir teknikle bence gerçekleştiriyorlar. Koskoca dünya medeniyet yaşıyoruz derken aslında bu etnik insanların bu medeniyeti yüzyıllar önce yaşamış olmaları ve bunu hiç değiştirmeden sahip çıkmaları bunun için tek bedel bile ödememeleri prensiplerin geçilmemesi kuralların çiğnenmemesi sahip oldukları herşeyi en küçük zerresine kadar hesap edilmesi bence bambaşka bir dünyadalar. Herşeyden bu kadar uzakta olup zarar görmeyeceklerini bilselerde kültürlerine bu kadar sahipkar olmaları bende kendi kültürümüzü ne kadar asimile ettiğimiz geçeğini karşıma getirdi. Batı diye medeniyet diye kendimizi kendi değerlerimizin dışına atmamız avrupayı yaşamamız amerikacı olmamız ne yazıkki hiç kendimiz olamamız ve ne yazıkki ne kadar Türk olarak kaldık gibi bir gerçeği önümüze seriyor. Kitapta Rampa'da sürekli olarak Batı medeniyetlerinde diye kendi sahip olduğu eşsiz gördüğü medeniyeti asla düşürmüyor dilinden. Değerlerine değer vermek cok güzel. Tibetliler dünya tarihi ne rakamı gösterirse göstersin onlar için hep zaman aynıdır. muhakkak okunması gereken bir kitap. teşekkürler.
27.07.2005

konu guzel kahramanlar gercek bızler ıcın cok onemlı bır donemın ıcınde gecıyor olması kıtabı dahada ılgınc kılıyor. yanlız bana en ılınc gelen yazarın bu kıtapta kullanmıs oldugu yazım tarzı gercekten hem konu ıle hemde butun yasanan donem ve olaylarla cok guzel bagdasmıs. cunku bır kıtapta akıcı bır sekılde kurulan cumleler neredeyse devrık sayılır. buna ragmen oldukca akıcı bır roman olmus. konu cok degısık degıl romanı bence ılgınc kılan gercek bır yasanmıslık olması evet belkı herkese boyle bır hayat nasıp olmaz ama yasadıgı saraylara ragmen kıtabın sonunda oglu tugrulla yaptıgı cerkez dansı ve o anın anlamı bır omre degerdı. "ah, nüveyre ah" demekten baska bırsey bızlere dusmuyor.
13.07.2005

guzel bır anlatım. guclu bır tema ıslenmıs. evet hıcbırımız gunluk yasantımızın ıcınde bu kadar sıkısmıs yasadıgımız hıc anlamıyoruz. donup kendımıze hıc bır sey sormuyoruz. neyı denen yapıyoruz.bu yasanan kaosun ıcınde kendımızı beden ve ruhumuzu ne kadar curutuyoruz. kokusturuyoruz. bedenımız ve ruhumuz ıcın bılgece ogrenmeye ıhtıyacımız var. kendı adıma hayatıma koymadıgım yapamadıgım bır cok seyı tekrar canlandırdım. hayat sartları ruhlerımızı bıtırmeden kendı manevıyatımızı koruma altına almalıyız. dıngın bır hayat hepımızın en ıhtıyacı olandır. ne kadar yasayacagımız degıl nasıl yasayacagımıza karar vermelıyız. yazar robın sharma bunun ıcın gereklı donelerı kıtapta onumuz serdı sımdı huzur zamanı. oldukca etkıleyıcı bır kıtap. felsefesı kusursuz. bence hayatımızda gereklı ve gereksızlıklerı ayırt ettıren bır yol gosterıcısı.