Toplam yorum: 3.074.539
Bu ayki yorum: 1.396

E-Dergi

suande Tarafından Yapılan Yorumlar

19.01.2019

Yazarın ifadelerdeki ustalığı ve etkili kurgusuna şapka çıkarıyorum. Öte yandan okuduğum pek az kitapta bu kadar zorlanmışımdır. Dil bilgisi anlamında zaman yapılarında keskin geçişler kişinin odağını dağıtıyor. Şimdiki zamanı şiirsel tonda kullanırken bir de bakmışız geçmiş zamana hemen sonra da sürekli geçmiş zamana kaymış. Sözü dallandırıp budaklandırması ve olayları seyrinde değil de sürekli geçmişe gönderme yaparak anlatışı sürüklenip gitmeyi inanılmaz sekteye uğratıyor. Öyle ki okur, olayın akışına tam kendini vermişken ani bir esle o anda merakını çok da celbetmeyen kahramanın geçmiş bir anısına sürükleniyor. Kitabın sonu da oldubittiye getirilmiş gibi. Sayfalar boyu süren ayrıntılı dil ve derinlikli tahlilleri düşününce eser bu kadar yüzeysel bir sonu hak etmiyordu. Belki üç hikaye, okurun tanıklığıyla ve hazmetmesi sağlanarak kesiştirilebilirdi.
09.04.2014

Bir Nevzat Tarhan klasiği. Ancak diğer teoriden daha zengin kitaplarının aksine sohbetvari bir üslup kullanmış. Evlilik öncesinde, tanışma sürecinde ve evlilik sürecinde karşı cinsle düzgün bir diyaloğu tutturabilmede başucu kitabı olmaya aday bir kitap.
09.04.2014

Yazara imzalattığım bu kitabının ilk sayfasında tarafıma yazdığı gibi:" Vicdanların iktidar olduğu bir dünya dileğiyle..." Kısa denemelerden oluşturduğu kitabı çok çarpıcı yazılarla yüklü. Düşündürücü, trajikomik ve arada sarkastik. Uzun süredir uykuda olan Türkiye, sözde değil özde Sosyal- Hukuk devleti olma rüştünü ispatlaman için önünde uzun bir yol var!
09.04.2014

Hayatımda okuduğum en zevkli (!) kitaplardan biri ve nobel ödülünü gerçekten haketmiş (!) demeliyim, Çeviri kaynaklı mı tam anlayamasam da eser bir ödül için kendini ispatlayamamış diye düşünüyorum. Fas tecrübesini, sokaklarından, pazarlarından hareketle anlatan yazarın yıllar yılı karaladığı özdeyişler, düşünce süzgecinden akıttığı özlü cümleler bölümü de eklenmiş kitaba. Özellikle bu bölüm bana afakanların basmasına yetti. Bitirmek zorunluluğu hissettiğim ama bir türlü gitmeyen bir eser. Sonunda yazar çocukluğunu anlatmış kesit kesit. Burası bir nebze diyeyim. Ama okunmalılar listesinin sonuna da konsa okunmalı, kitap okunmalı, anlamak ve farketmek için!
09.04.2014

Bir karşı ütopya kurgusu. "İktidar" kavramının kendisi zaten başlı başına sorunken, böylesi bir iktidar, düşünce polisine kadar varan enstrümanları olan zirve totaliter bir iktidar modeli acaba nasıl olurdu? Yazar kurgusuyla aklın sınırlarını zorluyor ve 1984'te oluşturduğu bu korku ütopyasıyla aslında günümüzün "modern köle" formatındaki "özgür" kişiliklerine de bir nevi gönderme yapıyor. Acaba kaçımız aklını işletiyor ve uydu olmayı reddediyor? Kaçımız iktidarlarca istenen istikamete çekilen yularların dolandığı kafalar? Yeni söylem, gizli söylem kitaptaki gibi düşüncelerimizi ve aynı zamanda eylemlerimizi ve başkaldırılarımızı ne ölçüde sınırlıyor? Kitap özgürleşmeniz için zihninizi istila edecek güçte.