Toplam yorum: 3.077.321
Bu ayki yorum: 4.200

E-Dergi

kemham Tarafından Yapılan Yorumlar

17.03.2024

Yazarı çok sevdiğim için içeriğine bakmadan aldım. Aslında daha önce yayınlanan efsanelere dayalı küçük hikayelerden oluşuyor. Artık telif hakkı olmadığı için herhalde her yayınevi bu ve benzer yazarların kitaplarını hikayeleri karma yaparak yeni kitapmış gibi piyasaya çıkarabiliyor. Yine de okumadığım bir hikaye vardı içinde. Ayrıca diğerlerini tekrar okumakta bir sakınca görmedim. Zweig'in akıcı yazısı her zaman beni etkilemiştir. Bilgi amaçlı yazıyorum; içinde "1. Rahel Tanrıyla Hesaplaşıyor, 2. Üçüncü Güvercinin Hikayesi, 3. Ölümsüz Kardeşin Gözleri, 4. Zıt İkizler" hikayeleri var. Tavsiye ederim.
17.03.2024

Kendi uzmanlık alanı olmamasına rağmen tarih konusuna yoğun ilgisi ile yaptığı akademik çalışmalardan biri olan kitabı yazar görsellerle desteklemiş. Sakalar konusunda yapılan araştırmaları kısaca özetlemiş. Her bilgiyi mutlaka Türklerin kökenine bağlamak gibi zorlaması olsa da benim gibi tarih konusunda sadece bilgi isteyenler için güzel bir kitap.
17.03.2024

Saramago, kendine has üslubu ile tek tanrılı dünlerde bulunan yaratılış ve diğer mitleri Kabil üzerinden eleştirel yaklaşımla kurgulaştırmış. Mitleri birbirine zamansız olarak bağlamış. Anlayabilmek için bu dinsel mitleri bilmek gerekiyor. Alaycılığa kaçmaması güzel. Tercüme başarılı. Okunması kolay. Tek tanrılı dinlerde yaratılış konusunda eleştiriye açık değilseniz rahatsız olabilirsiniz.
Bir Saramago kitabı, tabii ki tavsiye ederim.
17.03.2024

Amin Maalouf'un entelektüel birikiminden süzülen günümüz sosyolojik sorunlarını analizini içeren denemelerden oluşan bir kitabı bitirdim. Yazar kimliğimizi neyin ya da nelerin belirlediği veya belirlemesi gerektiği üzerine bir girişten sonra çok uluslu ve çok dilli yazar olmanın verdiği gözlem avantajı ile öncelikle doğu-batı, din, dil ayrımlarının hayatımız üzerine etkilerini yalın ve akıcı bir dille anlatmış. Tercümenin zorluğundan kaynaklanan bir-iki yer dışında okunması kolay ama dikkat gerektiren bir deneme. Tespitleri, en azından bana göre, doğru. Bu tespitleri din gibi çok hassas konuda yapınca ister istemez yargıya varmadan görüş. İnsanlık adına olması gerekenleri öneri olarak sunmakla birlikte yazıdan genel olarak hissettiğim çok umutlu olmadığı (veya ben öyle düşündüğüm için bana öyle geliyor olabilir).
Okuyan düşünen ve insanlığın gidişatı konusunda fikir sahibi olan herkesin Maalouf'un bu incelemesini okumasını tavsiye ederim.
04.01.2022

Başlığa baktığımda kutsalda, bir diğer deyişle dinde şiddeti anlattığını düşünmüştüm ancak okuduğumda anladım ki şiddette dini anlatıyor. Yaptığım birçok okumada davranışlarımızın yaşam tarzımızın kökenini dolayısıyla dinin çıkış noktası ve ihtiyaç ve gerekliliğini anlamaya çalışıyordum. Yazar bir kuram ortaya koymuş ve bu kuramı (bana göre) insanın içindeki sebepli, sebepsiz şiddet davranışının yönlendirilerek topluluğun huzurunu nasıl sağladığını göstermeye çalışmış. Çelişkili görünmekle birlikte çok başarılı bir şekilde kuramını uygulamış. Katılırsınız veya katılmazsınız ancak sosyolojik açıdan kuramları anlamak, uygun olanı yerine koymak gerekir. Alanım olmamakla birlikte sosyolojik içerikleri ilgiyle okumaya çalışıyorum. Kitabı okurken oldukça zorlandım ama bir o kadar da keyif aldım.