Toplam yorum: 3.072.102
Bu ayki yorum: 8.001

E-Dergi

Mustafa Kendir Tarafından Yapılan Yorumlar

22.03.2024

Dimitrov Siyasi Savunma Kitabı, 1933 yılında Nazi Partisi Lideri Hitler'in yönetime el koymak ve tüm gücü ele geçirmek için çıkardığı meclis yangınını,(Reichstag yangını) bu yangının suçluları olarak ta muhalif komünist ve sosyalistleri suçlamasını konu alıyor.

Dimitrov da bu olayla hiç alakası olmamasına bu yangını da Naziler çıkarmasına rağmen sırf komünist olduğu için suçlananlar arasındadır. Fakat Dimitrov bu olayın alelade bir olay değil siyasi bir olay olduğunun farkındadır. Savunmasını da bu doğrultuda yapar. Yaptığı bu savunma tarihe geçer!

Kitap bana Dreyfus Davasını hatırlattı. Ayrıca Şikago Yedilisi Filmi geldi aklıma. Kitap gücü ele geçirmek için Faşistlerin nasıl iftira attıklarını, nelere başvurdukları çok iyi anlatıyor. Adalete, siyasete, tarihe ve sosyolojiye ilgi duyanların mutlaka okumasını tavsiye ederim.
08.03.2024

Osmanlı Savaşırken Kitabı, Osmanlı savaş makinesinin Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğudaki başarılarına dair detaylı ve özgün bir incelemeyi çok akıcı bir şekilde sunuyor. Yazar taktiksel konulara ağırlık verip bazı seferleri de ayrıntılı inceliyor. Aynı anda üç yerde savaşabilen Osmanlı ordusunun motivasyon kaynaklarını, orduların nasıl sevk ve idare edildiğini birincil kaynaklardan yararlanarak inceliyor. Kitap objektif bir kitap ve bana göre oldukça da kaliteli bir kitap. Bu kitabı tarihe, sosyolojiye ve siyasete önem verenler başta olmak üzere herkese tavsiye ederim.
18.02.2024

Ortadoğu'da Devlet ve İktidar Kitabı'nın büyük kısmı bir yüksek lisans tezinin kitaplaştırılmasından oluşuyor. Ortadoğu'da otoriterlik neden çok fazla ve süregelen? Niçin demokrasiye dönüşemiyorlar? Kitap bu sorulara doyurucu cevaplar veriyor.
Kitap, Türkiye gibi demokrasinin asgari müşterekleri üzerinde toplumsal ve siyasal bir uzlaşmanın bulunmadığı ya da çok zayıf olduğu ülkelerde iktidarların otoriterizme kaymasının/ kaydığının ne kadar kolay olduğunu göstermesi açısından çok kıymetli. Otoriterleşmenin nasıl olduğunu bilmeden demokrasiye sahip çıkamayız. Bu kitap bana göre çok kaliteli bir kitap. Türkiye'nin son on yılını kitabı okuyunca daha iyi anlıyorsunuz. Bu kitap bana 'Dar Koridor' kitabını hatırlattı.
08.02.2024

Linç, Toplum ve Devlet Kitabı aslında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde doktora tezi olarak kabul edildi. Bu kitap bu tezin kitap haline getirilmesinden oluştu.

Kitap linçin toplumsal dinamiği, meşrulaştırma kalıpları açısından beş davaya odaklanıyor. Burada sanıkların mahkemedeki tutanaklarından faydalanılmış. Linç yapan grup genelde iktidara yakındır. Türkiye'de Linç eylemlerine açık bir ceza veren bir kanun maddesi de yoktur. Linç eylemi davalarında Linç yapan gruplar genelde Bayrak, şehitlik, Onur-gurur, mahalle ve namus gibi kutsal değerleri koruduklarını iddia etmişlerdir. Hiçbir kar tanesi kendisini çığdan sorumlu tutmaz misali Linç yapanlar kendilerini pek suçlu hissetmiyor! Türkiye'de son yıllarda Linç olayları 2000-2005 yıllarına göre oldukça artmış. Bu duruma toplum olarak nasıl geldik bunu da düşünelim derim. Bu kitap bana Tanıl Bora'nın Türkiye'nin Linç Rejimi Kitabını hatırlattı.
29.01.2024

ne biyografik, ne de roman. anlaşılmaz cümleler. daha iyi hazırlanabilirdi.