Toplam yorum: 3.074.809
Bu ayki yorum: 1.684

E-Dergi

çerkezethem Tarafından Yapılan Yorumlar

11.12.2012

Kitap genel hatları ile akıcı, merak uyandırıcı. Hele bir de benim gibi Antik Mısır'a ilgi duyuyorsanız konu daha da çekici geilyor. Olumsuz yönleri yok mu? Var tabii ki. Kitapta çok fazla mekan var, Nerede neyin keşfedildiğini kaçırabiliyorsunuz. Sonradan hatırlaması da güç oluyor. Bir Dan Brown mu? Henüz değil. Kitabın sürprizini kaçırmayayım ama mumyanın konu edildiği son bölümler müthiş heyecan verici. Lâkin, Musa'nın bir Mısırlı olduğu artık kabul edilse de hangi prens/firavun ya da bir soylu olduğu tartışmalı. Kitap her ne kadar bir roman ise de didaktik ögeler barındırıyor. Velhasıl kelam, tavsiye ederim. Hele bir de Mısır'a ilgilniz varsa derhal alınız, okuyunuz derim.
11.05.2009

Ben dinler tarihi üzerine araştırmalar yapan biriyim. Bu kapsamda kitabın adını duyunca ilgimi çekti. Kitapyurdu kanalıyla da kitabı aldım ve okudum. Kitap, Harran tarihini etraflıca anlatmış. Çeşitli görüşlere yer vermiş. Harran'ın tarihini öğrenmek istiyorsanız alın okuyun. Ancak, tüm bu tarih kesitlerini anlatırken olayı Kürt tarihine bağlamış. Tarihte Kürtlerin nasıl medeni uygarlıklar kurduğu, medeniyetler yarattığı vs. Ama kitabın içeriğine uymuyor bunlar. Ben Kürt tarihini araştırmak için bu kitabı almadım. Ulusalcı biri olarak da "kürt coğrafyası", "Kürdistan tarihi" gibi ifadelerden rahatsız olarak kitabı okudum. Sonraki bölümlerde İbrahim Peygamber'e değinmiş. İbrahim Peygamber'in doğduğu yer olan Ur hakkında çeşitli fikirler vardır. Urfa'dır-Sumer'dir diye. Yazar, bu fikirlerden Urfa'yı anlayanlardan. Oysa birçok büyük araştırmacıya göre Sumer şehri Ur'dandır İbrahim. Hatta ben de yazara şöyle bir göndermede bulunabilirim eğer ırksal açıdan yaklaşacaksak konuya: Sumerliler, fizik antropoloji açısından (kafatasları incelendiğinde) Türklerle akrabadır. Çevresindeki Asur, Akad, Babil gibi medeniyetlerde kafatasları Sumerlilerden farklı. Hatta Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, Sumerlilerin Turani dahi değil, Türk olduğunu söylüyor. İbrahim de Sumerliyse o da Türk ve Turani. Anlatmak istediğim ırkçı konuların bilimsel bilgi ile bağdaşmayacağı.
Öte yandan, Sabiilikle ilgili verilen bilgiler doğrudur, objektif olarak anlatmış. Arada güzel bilgiler de veriyor: Sabii ibadet ritüelleri, günlerin hangi gezegene adandıkları, kurban, vs. Eğer sadece İbrahim peygamber'i araştıracaksanız bu kitabı okumanıza gerek yok derim. Muazzez İlmiye Çığ'ın kitabı "İbrahim Peygamber" yeterli. Harran'ı, Kürt bağlantılarını, Kürtlerin tarihte kabaca neler yaptıklarını yani Kürt tarihine kayacaksanız okuyabilirsiniz.
Kitapta çok sayıda basım hatası ve cümle düşüklükleri var.
02.05.2009

Muazzez İlmiye Çığ, bu kitabında Sumer çiviyazısı tabletlerinden, Sumer dini ve efsanelerinden tektanrılı dinlere geçmiş etkilerden, Sumer'deki cinsel yaşamdan, örtünmenin tarihçesinden (MÖ 2000-3000lerde Sumer'de var olduğu görülüyor), sünnet geleneğinin eski Mısır kaynaklı olduğundan, milattan önceki bu çağlarda kadın haklarının yakın zamanlara kıyasla ne kadar ileri olduğundan bahsediyor. Son bölümde de Piri Reis haritası üzerine yapılmış çalışmaları özetliyor. Mustafa Kemal'in, Sumer bilimine ne kadar önem verdiğini anlatıyor. "Muazzez ilmiye Çığ, bir Cumhuriyer kızı, aydın bir Türk kadını olmanın verdiği şevkle bugün de bilgisini topluma aktarmaya devam ediyor." Günümüzdeki adetlerin, inançların, ibadetlerin, atasözlerinin, hatta ninnilerin bilinen tarihteki ilk örneklerini öğrenmek için bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. İnsan karakteri pek değişmemiş görünüyor. Halen yerine getirdiğimiz gelenek ve inançların bu kadar eskiye dayandığını öğrenince çok şaşıracaksınız.
17.02.2009

Arkadaşlar, öncelikle şunu belirtelim. Kitabın amacı; çok sade bir dille, herkesin anlyabileceği şekilde kozmoloji, modern fizik, görelilik gibi konuları anlatmak ve bunları da İslam'a bağlamak. Bu konularla İslam'ın bağlantısını öğrenmek istiyorsanız mutlaka okuyun. Ama kitapta bir hata var. Ekim '92 (sanırım 1.baskı oluyor) baskısının 214ncü sayfasında Taşkın Hoca bir örnek vermiş. Bir cetveli uzaya atıyorsunuz ve hızı giderek artıyor. Bu durumda boyu da makarna gibi uzar diyor ki, külliyen yanlıştır. Einstein'ın denklemlerinde, Lorentz dönüşümlerinde tam tersidir. Einstein, kendi kitabında da bunu böyle yazıyor (bkz. İzafiyet Teorisi-Albert Einstein.Say yayınları). Yani hızı artan bir cismin boyu uzamaz, kısalır.
Beni bilim dünyasına iten eser budur, ayrı bir yeri vardır. Taşkın Hoca'ya teşekkür ederim.
Öte yandan, bilim dünyasıyla uzaktan yakından bağlantınız olmasa bile bu kitabı anlayabilirsiniz. O kadar sade ve akıcı. İyi bir başlangıç olabilir.
17.02.2009

Turan Hocam, seninle çok erken yaşta tanıştık. Daha onsekizimdeydim. Din Bu2'yi okuyunca "yok daha neler, hoca sallamış" diye düşünmüştüm. Şimdi 33 yaşındayım ve zamanımın çoğunu, bir hobi gibi, bilimsel metodoloji ile dinler tarihini araştırmakla geçirdim. Geldiğim nokta, senin bu kitapta söylediklerin. Anlatımın, konuya hakimiyetin, aklı kullanma yeteneğin çok üst seviyede.
Dinler tarihini bilimsel yöntemle analiz etmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okuyunuz. Ama bu da yeterli değil. "Kutsal Kitapların Kaynakları" kitaplarına da göz atmanız faydalı olacaktır. Firavun Akhenaton'u araştırın, İbrahim Peygamberi. Muazzez İlmiye Çığ'ı da okuyun. Hepsini kafanızda sentezleyin ve gizlenmiş tarihi ortaya çıkartın.