Toplam yorum: 3.072.011
Bu ayki yorum: 7.910

E-Dergi

Ilker Köse Tarafından Yapılan Yorumlar

01.12.2013

Yazdığı tüm eserlerde "Müslümanca düşünme" kaygısını öne çıkaran Rasim Özdenören'in 1996 baskılı bu eseri, 28 Şubat döneminin baskıları altında dahi gayet mutedil şekilde kaleme alınmış ve "yeni dünya düzeni" perspektifinden Müslüman'a İslam'a teslim olmayı öğreten bir eser.
29.10.2013

Evrim'i "bilimsellik" kılıfı içerisinde yeni bir inanç sistemi olarak yaymaya çalışan yaklaşım, sadece Hristiyanlığı referans alarak "dinin evrimi reddettiği" tezine sıkı sıkıya sarılır ve evrimin bilimselliği ile dinin tabularını çürütmeye çalışır.
Bu denklemi bozan ise Kur'an'dır. Nitekim Kur'an, Hristiyanların körü körüne reddettiği evrimi de, evrimcilerin yaratılışı reddetme temeline dayalı rastsal evrim görüşüne alternatif getirir. Hem makul, hem de Allah inancına uygun olan bu yaklaşım, İslam düşünürleri tarafından Lamark ve Darvin'den yüzyıllar çok önce konuyu enine boyuna tartışmış ve kitaplaştırmışlar.
Ezber bozan, ilmi disipline uygun ve ufuk açıcı bir kitap.
29.10.2013

Dil, düşünmenin , düşünme de üretmenin aracıdır. Fakir bir dille üretmek ve ilerlemek mümkün değil. Fakirleşen dilimizi, eğlenceli bir şekilde yeniden keşfetmek için İskender Pala'nın değerli eserlerinden biridir.
18.04.2010

Evrim, en uç anlamıyla bile "yaratılışın" antitezi değildir. Zira evrim, ilk var oluşu değil, "var olan" birşeyden evrim sonucu değişimini açıklayan bir tezdir. Kitabın adındaki çelişkiye dikkat.
Diğer taraftan, evrimle ilgili yayınlarda tabiatı "aktör" haline getiren ifadeler, gramatik açıdan "bilimsel" kalıba uygun değildir; ancak bir inanç ifadesi olmaya hak kazanabilirler ki, evrimi bilimsel gerçek diye ileri sürenlerin bile kitaplarında ve sözlerinde "evrime inanma" ifadesini sık sık görürüz. Bilimse inanma olmaz. Bilim, varsayım (aksiyom) ve teorilerle (nazariye=görüş) belirli şartlar altında gerçekliğin yansımasını ortaya koyar. Gerçekliğin kendisini değil. Evrime inanmaya çağıran bu tür kitapların potansiyel okurları ile paylaşmak isterim...
24.01.2010

İnsanoğlu izafi olmayan bir düşünme ve hüküm yeteneğine sahip değil. Bu izafiyetin argümanları ise her insanın zihnindeki kavramlar, bu kavramlara yüklenen anlamlar ve karar verme (muhakeme) usulünden ibaret. Bu durum, aynı daire içerisinde olduğunu iddia eden kümelerin bile, kavramlara yükledikleri anlamlar farklı olduğunda veya farklı muhakeme usülleri takip ettiklerinde ihtilafa düşmelerini kaçınılmaz kılıyor.
Bu kitap, müslüman insanlar kümesinin, bidat kavramına farklı anlamlar yüklemesinden kaynaklanan sonu gelmez tartışmalara ışık tutmaya ve bidat'i sade ve anlaşılır bir şekilde anlatarak yine "doğru" tanımlanmış tasavvufi yöntemlerle arasında bir çelişki olmadığını ifade etmeye çalışıyor. Bence hem kavramı daha iyi anlamak, hem de ihtilafların temellerini kavramak açısından faydalı bir eser.