Toplam yorum: 3.077.822
Bu ayki yorum: 4.700

E-Dergi

Metehan Okcu Tarafından Yapılan Yorumlar

06.12.2023

Kitabı çok güzel tanıtan bir önsöz var oradan bir paragraf alarak başlayayım. "İsimleri Carmen, Fidelito, Svetlana, Li Na, Kolya..Tarih ders kitapları onları yazmadı. Oysa hepsinin bir ortak noktası var : Bu kişiler geçen yüzyılın en büyük diktatörlerinin varisleri. En eskileri arasında Mussolini, Stalin, Mao, Çavuşesku, en güncel olanları arasında ise Beyaz Rusya'da Lukaşenko, Kuzey Kore'de Kim Hanedanı, Suriye'de Beşşar Esad'ın olduğu diktatörlerin..."

Gazetecilerin yazdıkları yazıların özel bir derlemesi olmuş kitap. Kitabın üstündeki isimler derlemeyi oluşturan kişiler. Sıkıldığım bir iki bölüm oldu o kadar. Haiti, Şili, Küba ve Afrika diktatörleri ile ilgili kısımlarda sıkıldım. Geriye kalan kısım çok ilgi çekiciydi. Sonda yazıların sahipleri için mini bir biyografi kısmı ve kitapta adı geçen çocuklar ile babalarının mini bir albümü de mevcut. Ben beğendim konu ile ilgilenenler için eşsiz bir eser olmuş.
04.12.2023

Odak yassı ada süreci. Tüm detaylar tutanak halinde yok tabii ki kitabın hacmi çok çok fazla olurdu öyle olsaydı. Soruşturmalar sırasında ki konuşmalardan, Duruşmalar ve Savunmalardan dilediklerini seçmiş. Arkadaşlarından, Divan üyelerinden ve adadaki askerlerden portreler çizmiş. Ağaoğlu olayların içinde olduğu için çok yanlı ama sayesinde koyu bir DP'linin gözünden süreci görmüş oluyoruz. Arkadaşları içinden de yerin dibine soktukları var. Arkadaşım Menderes kitabına göre çok bir katkısı oldu diyemem ama en azından DP'lilerin savunmalarından verdiği kesitler sürece bakış açıları ve niyetleri hakkında bir fikir veriyor. Dönem ve konuyla ilgilenenler için önemli bir kaynak.
30.11.2023

Kitabı Şevket Süreyya Aydemir ‘in Menderes’in Dramı kitabında yaptığı alıntılardan öğrendim. Anı kitabı. Olayların içinden gelen idam ile yargılanıp müebbet yemiş Samet Ağaoğlu’nun dönem ile ilgili çok çok özet anıları. Bazı bölümleri çok çok genişletilip tekrar yazılabilirmiş diye düşünüyorum. Ağaoğlu olayların çok çok içinde kaldığı için tarafsızlık beklenmemeli. Nitekim Menderes’in bazı konuşmaları bazı olaylar biraz maksatlıca kırpılmış. Bir bölümde “Demokrat Partinin Kuruluş Bünyesi ve Menderes” bölümünde çok sıkıldım biraz DP’nin iç çekişmeleri anlatılmış Menderes hemen hemen hiç yoktu. Türkçe Ezan, Anayasa İhlali, Tahkikat Komisyonu gibi konuları DP’nin açısından okumuş oldum. Bence kitabın son üç bölümü paha biçilemez. Üst Koridor, Hüküm Günü, İmralı yolculuğu. Ben çok beğendim. Konu ile ilgilenen arkadaşların okumasını şiddetle tavsiye ederim.
27.11.2023

Önsöz Anthony Quinn’den. Hikayenin asıl ilginç yanı yahudi bir yazarın (hatta Auschwitz’de kendi annesini ve yakınlarını kaybetmiş) cani nazi kahramanının kimliğine kendi kimliğini gömmesiydi. Okurken Karl Braun'dan aynı anda hem nefret edip hem de haline üzülüyorsunuz. Yazar bunu çok dengede tutmayı başarmış. Eleştirmenler Karl Braun karakterinin asıl kimliğini daha ilk bölümde Dr. Otto Reitmüller olarak açıklamasını çok yadırgamışlar. Bence kimliği gizleyip sonda açıklasa sıradan olurdu. Yazarın vurgusu Dr Reitmüller’in yani Karl Braun’un şeytani zekası üzerinde. Bu zekayı Braun’un takip edilme ve yakalanma saplantısından dolayı ara ara geçen akıl yürütmelerinde hissetmeye başlıyorsunuz. Kitabın vurucu yeri bence Paris anıları ve gezisi. Sonu anladığınızda geriye dönüp anıları bir daha okuyun vay be diyeceğinize eminim.