Toplam yorum: 3.075.755
Bu ayki yorum: 2.631

E-Dergi

mmustafabayraktar Tarafından Yapılan Yorumlar

15.01.2012

Dücane Cündioğlu, Bir Mâbed İşçisi: Cemil Meriç, Kapı Yayınları, İstanbul, 2011.

Akla mağrur olma Eflâtun-ı vakt olsan dahî
Bir edib-i kâmili gördükde tıfl-ı mekteb ol!

Dürüst olmanın ızdırâbına tâlip olan okuyucularını, kuş ürkekliğiyle yazılmış eserine davet eden yazar, okuyucularının garipsemeyeceği bir tarzda “Sizce Cemil Meriç bir ilim adamı mıdır?” sorusuyla başlıyor kitabına. Amaç ve iddiaları ile “Bir Mabed İşçisinin”, kadîm ilim ve irfan geleneğimizin muhlis, mütefekkir, münekkid Cemil Meriç’i, düşünce çizgisini, onun fikir hayatının içinden geçtiği merhaleleri tespit ve tayin etmek bakımından referans bir kitap olduğunu söyleyebiliriz.

Bir mabed işçisi sıfatıyla okuyucularını hoş-âmedi eyleyecek bu eser, dört temel bölümden meydana gelmiştir. İlk bölümde, Cemil Meriç’in fikir hayatının safahatına ilişkin ilk elden kayıtlar tanıtılıp değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Meriç’in Türkçülük ve Ziya Gökalp hakkındaki düşünce ve eleştirileri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, Meriç’in İbn Haldun çerçevesinde Hilmi Ziya Ülken’e yönelik eleştirileri değerlendirilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise mabed işçisinin Osmanlı Tasavvuru tasvir, tahlil ve tenkid edilmiştir.

15.01.2012

Bilal Kemikli, Sufi Aşk ve Ölüm, Sütun Yayınları, İstanbul, 2007.

Göğsünün içindekini hakiki gönül sanan kimse,
Hak yolunda iki üç adım attı da her şey oldu bitti sandı.
Aslında tesbih, seccade, tevbe, sofuluk, günahtan sakınma, bunların hepsi yolun başıdır.
Hak yolcusu aldandı da bunları varacağı konak sandı.

Bu eserde; tasavvufi düşünceyi kendisine hayat tarzı olarak benimsemiş sufi şairlerin hayatı ve şiirlerinden hareketle aşka ve ölüme bakışları anlatılmaktadır.

Ahlak ve bilgi anlayışı olarak yorumlanan tasavvufun; Ahmet Yesevi ve Mevlana Celaleddin Rumi’den başlayarak, biçimler üstü, manayı öne alan ve tevhid eksenli dili, okurların beğenisine sunulmakta.
15.01.2012


“Geldi geçti ömrüm benim
Şol yel esip geçmiş gibi
Hele bana şöyle gele
Şol göz yumup açmış gibi”

Divan edebiyatını geniş kitlere sevdiren ve kitapları ile de okuyucularının kalbini kazanan Pala, “OD” ile okurlarını yeniden selamladı. “OD” bir Yunus Emre romanı. Günümüze ulaşan şiirlerinden tanıdığımız Yunus Emre’yi ve onun yaşadığı dönemi anlatan yazar, zengin anlatımıyla okuyucuyu, sürükleyici bir atmosferin içine çekiyor.

Hepimiz Yunus’un dağa odun için gittiğini sanırdık meğer o başka bir şey için gidermiş. Yunus’un “OD”un’daki sırrı öğrenmek, Hacı Bektaş ve Mevlana ile tanışmak istiyorsanız güzel bir fırsat.
01.03.2009


Bir Giriş ve yedi bölümden oluşan çalışma genellikle orta öğrenimlerini sürdüren 11-18 yaş grubu öğrencilerinin gelişim seviyeleri esas alınarak hazırlanmıştır. Gençlik döneminin temel gelişim özellikleri, Sınıf Psikolojisi, Öğretimde Planlama, Metotlar, Ödevler ve Meslek Hayatında Din Görevlileri kitabın ele aldığı ana başlıklardan bazılarıdır.
Gerek Din Eğitimi gerekse Eğitim Bilimleri alanında hzırlanan yeni çalışmaların gerisinde kalmış olmasına ragman, Din Eğitimi Bilimcileri için tarihin seyrini yakalama açısından gerekli bir kitaptır.
01.03.2009


Bu eser, Mısırlı Alim Dr. Çelebinin Tarih'ut-Teriyet'il İslamiyye isimli kitabının tercümesidir. Başlangıçtan (Hicri VI. / Miladi XIII.) İslam eğitim öğretim tarihini inceleyen eser, Cambridge Üniversitesinde doktora tezi olarak hazırlanmıştır. Orjinal adı: History of Muslim Education
Çalışmada Öğretim yerleri, Kütüphaneler, Müderrisler, Talebeler, Ders Konuları vb. temalar ana hatları ile ele alınmaktadır.
Din Eğitimcileri nezdinde teveccüh bulmuş bir eser olan bu çalışma, alanın araştırmacıları için önemli bir kaynaktır. Ayrıca baskı kalitesi ödeyeceginiz paraya fazlasıyla değer.