Toplam yorum: 3.076.922
Bu ayki yorum: 3.800

E-Dergi

Abdullah Kanık Tarafından Yapılan Yorumlar

04.12.2021

Bu kitapta yazar, Anadolu'dan İstanbul'a göç eden insanların kent yaşamına tutunma çabalarını, değişen değer yargılarını, kent yaşamı karşısında yaşadıklan

ruhsal sarsıntılarını ele almıştır. 1960 yılından itibaren edebiyatımızda hikâye türünde önemli başarılar elde edilmiştir. Yazarların bazıları toplumcu çizgide, bazıları bireysel duyarlılıkla, bazıları da dini ve milli duyarlılığa dayalı bir anlayışla eser vermiştir. Yazarlar modernizm ve postmodernizm gibi yönelimlerin de etkisiyle anlatim olanakları ve teknikleri açısından hikâye türünün gelişimine katkı sağlamışlardır. 1960'li yıllarda ülkedeki siyasal ve sosyal olaylar ve bu olaylar karşısında halkın durumu eserlere yansıtılmaya çalışılmıştır.
04.12.2021

Okuduğunuz metin, Tanzimat Dönemi sanatçılarından Şinasi'ye ait bir tiyatro örneğidir. Metinde görücü usulüyle evlenmenin yanlışlığı, komedi ögeleriyle süslenerek anlatılmıştır. Bu yönüyle eser, bir “töre komedisi” olarak kabul edilebilir. Metnin okuduğunuz bölümünde yazar, toplumdaki olumsuz örneklerden yola çıkarak halkı eğitmeye çalışmıştır. Mesela görücü usulüyle evlenmenin yanlışlığına dikkat çekmiştir.

Şair Evlenmesi, Türk edebiyatında Batılı anlamda yazılmış ilk tiyatro örneğidir. Eser, önce saray tiyatrosunda oynanmak amacıyla yazılmış, sonra Tercümân-i Ahvâl gazetesinde tefrika hâlinde yayımlanmıştır. Okuduğunuz metinde kahramanların kişilik özelliklerine uygun olarak konuşturulmaları, karşılıklı konuşmalarda kelimelerin yanlış anlaşılmasının güldürü unsuru olarak kullanılması dikkat çeker. Bu özellikler Şinasi'nin, Şair Evlenmesi adlı eserinde Karagöz ve orta oyunu gibi geleneksel Türk tiyatrosu ürünlerinden yararlandığını gösterir.
04.12.2021

ik baskisi 1931 yılında yapılan Fatih-Harbiye, Peyami Safa'nın olgunluk dönemine ait bir romanair. Toplumun Batı medeniyetine geçmeye çalışırken yaşadığı kargaşayı ele alan roman, on iki bölümden oluşmuştur. Romanda olay örgüsü on günlük bir sürede gerçekleşmektedir.

Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte romancılığımız teknik açıdan gelişmiş, yeni içeriklerle geniş bir Okur kitlesine ulaşmıştır. 1923-1950 arası dönemde kimi sanatçılar bazı yönelimlere göre eser vefirken kimi sanatçılar da bireysel çalışmalar yapmıştır. Cumhuriyet'in ilk on yılında yazarlar, genellikle toplumsal sorunlara yönelmişlerdir. Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri, yoksulluk, olanaksızlık gibi konularda eserler vermişlerdir

. Sabahattin Ali, Sadri Ertem gibi sanatqilar ezilenlerin haklarını arama gibi belirginleşen toplumcu gerçekçi yönelimle eserler yazmıştır.
04.12.2021

Küçük Ağa romanı 1963'te yazılmıştır. İstanbullu Hoca diye anılan Mehmet Reșit Efendi'nin geçirdiği değişim ve Milli Mücadele içinde üstlendiği rol, İstiklal Savaşı yıllarındaki kargaşa ve Türk milletinin hem cephede hem de cephe gerisinde verdiği var olma mücadelesi romanda ele alınmıştır. Roman, TRT'de dizi olarak da yayımlanmıştır. Tarık Buğra, bu romanın devamı niteliğinde daha sonra Küçük Ağa Ankara'da romanını yazmıştır.

1950'den itibaren Türk romancılığında farklı yönelimler ortaya çıkmış, birçok sanatçı hem bu yönelimlerin doğrultusunda hem de bireysel yaklaşımlarla eser vermiştir

. 1950'li yıllardan itibaren Türk edebiyatında köy ve kasaba gerçeğine değinen romanlar görülmeye başlanır

. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Mahmut Makal
04.12.2021

Benim Adım Kırmızı romanı, birçok ülkede yılın kitabı seçilmiş, birçok ödül kaz nakkaşlar üzerinden sanatta üslup, özgünlük, Doğu ve Batı'nın bireyselliğe bakışı gi zahi unsurlar ve gerçek anlatıcılarla polisiye hikâye hâlinde ve tarihî roman biçim Benim Adım Kırmızı, postmodern romancılığımızın önemli bir örneğidir

. 1980 öncesi modernizmin etkisinde eser veren sanatçılar 1980 sonrasında dü melerin de etkisiyle postmodernist tarzda romanlar yazmaya başlamışlardır. Orhan Oktay Anar, Bilge Karasu, Rasim Özdenören, Nedim Gürsel gibi birçok yazar bu yö verilebilir. Bu dönem romancılığımızda, olağanüstü unsurlara dayalı alegorik anlatım gücünden yararlanılarak okuyucuyu gizemli bir dünyaya sürükleyen fantastik romar eserler verilmiştir. Barış Müstecaplıoğlu, Orkun Uçar, Alp Aras, Gündüz Öğüt, Saygın zarlar bu roman türüne örnek verilebilir.