Çok zor şartlar altında gerçekleştirilen Sarıkamış Harekâtı neden yapıldı? Nasıl devam etti? Neler hedeflenmişti? Çok büyük hayallerle girişilen bu harekât neden bozgunla sonuçlandı? Yaşanılan acıların sorumluları kimlerdi?
Bu ve benzeri soruların cevapları yazarlar ve tarihçiler tarafından bugüne kadar aranmış; fakat ele alınan eserler yanlı bakış açılarından kurtulamamıştır. Eldeki hatıralar, kaleme alan kişiler tarafından çoğunlukla şahsî savunmanın ötesine geçememiştir. Sarıkamış Harekâtı üzerine yazılmış araştırmaya dayalı incelemelerin bir kısmı bu harekâtı icra eden komutanları başarısızlığın tek müsebbibi göstererek infaz edici bir üslup güderken, bir diğer kısmı ise Türk tarafının neredeyse hiçbir hatasını görmezlikten gelerek, abartılı bir şekilde başarısızlığın sebebini tamamen coğrafi ve iklimsel şartlara yükleyerek, hamaset içerikli bir anlatıma başvurmuştur.
Bu hatıranın sahibi olan General Nikolski, Rus Genelkurmayına mensup bir subay olarak katıldığı Sarıkamış Harekâtının bütün cephe savaşlarını günü gününe not etmiştir. Gayet objektif bir bakış açısı, tarafsız bir üslûp ve ifade ile yazılmış olan bu notlar, yukarıdaki sorulara tatmin edici cevaplar bulmamızı sağlamakta ve tarihimizin acılarla dolu o sayfalarını tüm detaylarıyla göz önüne sermektedir.