banner
7edi İklim Sayı:361 Nisan 2020 Kültür Sanat Medeniyet Edebiyat Dergisi

7edi İklim Sayı:361 Nisan 2020 Kültür Sanat Medeniyet Edebiyat Dergisi

Yedi İklim dergisinin Nisan 2020 tarihli 361. sayısı yayınlandı. Bu sayı Mete Çamdereli özel dosyası ile dikkat çekiyor. Bu ayki giriş yazısında son zamanlarda yaşadığımız korku ve panik havası gündeme getiriliyor. Ve bir soru karşılıyor bizleri: “Yaşadığımız bu felâket, insanın temel varoluş problemleri üzerine yeniden düşünmesine vesile olur mu?” Yedi İklim’de usta isimlerle genç isimlerin oluşturduğu bir birliktelik var. Dergi bu yönüyle okul görevini sürdürüyor.
Mehmet Özger, şiir yazılarına “Şiirde Gelenek ve Gelecek” yazısı ile devam ediyor. Özger, Türk şiirinin yaşadığı iki büyük kırılma olarak “İslamiyet ile tanışmak” ve “Batılılaşma” sürecinden yola çıkıyor ve geleneğin geçmişten bugüne olan görünümünü ele alıyor.  Ali Haydar Haksal, yeni öyküsü “Kırmızı Işık”ta günlük hayatın silikleştirdiği, sıradanlaştırdığı dış dünyayı, gerçek hayatı yakalıyor. Burada şunu anlıyoruz: Bir anın içine aslında ne çok şey sığıyor. Yedi İklim sayfalarında ilk karşımıza çıkan şair Nihat Hayri Azamat. “Taş ve Kuş” adlı lirik bir şiirle yer alıyor Nisan sayısında. Ardından Mehmet Özger’i “Kapı”, Ali Haydar Haksal’ı ise “Dağımı Yitirdim” şiiri ile görüyoruz.
Mete Çamdereli dosyası kapsamında Hasan Aycın, bu ayki çizgisini Çamdereli’ye armağan etmiş. Dosyaya katkı sağlayan diğer isimler “Mete Çamdereli: Düşünme Metaforları” yazısı ile Ali Haydar Haksal, “Mete Çamdereli’nin Yöntemsel Dil Çözümlemesi Çizgiyi Okumak Hasan Aycın Çizgilerinde Görselin İnşası” ile Abdullah Yalın Karadağ, “Şiir Çevirisinin Zorluğu / Vuslat Tesbihleri” ile Aykağan Yüce, “Gezi Yazarlığı Yönüyle Mete Çamdereli” ile Uğurcan Güler. Mete Çamdereli’nin farklı yönlerini aydınlatmayı amaçlayan bu dosya vesilesiyle Abdullah Yalın Karadağ, ayrıca kendisi ile bir söyleşi gerçekleştiriyor. Söyleşinin genel izleği ise “Çizgiyi Okumak / Hasan Aycın Çizgilerinde Görselin İnşası” kitabı üzerinden ilerliyor. Çamdereli, bu söyleşide Hasan Aycın’in çizgi dilini şöyle özetliyor: “Hasan Aycın çizgisinin dili herkesin anlayabileceği denli sarih, berrak ve nettir; okuruyla oynamaz, onunla asla şakalaşmaz. Şaka olsun diye söylemez. Dili sarih, sözü ciddi ve vakurdur, deyim yerindeyse bilgecedir.”
Derginin genel toplamında şiirler önemli bir yere sahip. Bu sayıda da birçok şaire ev sahipliği yapılmış. Ahmet Yücel, “Ode To Ordinary” başlıklı şiirini paylaşıyor okurla. Hatice Çay’ın ise “Güneş Aynada On Beş ve Yalnızca Gözlerde” şiirine yer veriliyor. Yaşar Bedri, “Aras, Yorgun Ayın Sinisi”nde “aras sürdü götürdü yalnızlığımı dur diyemedim sevme ihtimalime” mısraıyla sanki uzak bir iklimden bize sesleniyor., “Sine Qua Non” şiirinde Abdurrahman Ekinci, kırılganlık içerisinde bizi sorularla buluşturuyor. Nurettin Durman’ın “Bilinmezlikler Zamanı” ismini taşıyan şiiri insanın hayat macerasına bir bakış sunuyor. Uğurcan Güler, “Unuturuz bazı şeyleri hatırladıkça” diyerek bitiyor “Bazı Şeyler” şiirini.
Bu sayının diğer şairleri ise Mehmet AycıHikmet DündarEmrehan ParlakOğuz KalamışH. İbrahim KarahanMukadder Uçar BeyoğluMücahit Ocakden, Medine ZertürkEthem ErdoğanM. Ali Özdoğanİbrahim TığlıFatih Mehmet ÖzcanMehmet BaranBerkay YörgüçSennur YılmazAleyna Nur Yaz ve Üsame Bozkurt.
Yedi İklim’in öykücü kalemlerinden Osman Koca, bu sayıda “Abidik Gubidik” adlı absürt tarzında bir öykü ile yer alıyor. “Bir Yolculuk” öyküsüyle Meral Köse, “Postacım Güneş” ile Elif Yüksel, “Sevgili 2019” ile Elif Güneş ve “Suyun Dibine Düşen Taş” ile Bülent Köksal, bu sayının diğer öykücüleri.
Erkan Kara ve Hikmet Dündar, şiirlerinin yanında Yedi İklim’de denemeleri ile de görülen iki isim. Bu sayıda Kara “Narın Bildiği Senin Bilmediğin Bir Zaman”, Dündar ise “Dil ve Ahlâk” birer deneme kalem almışlar. Mustafa Sarı “Küncülü Helva”, Âdem Efe de “Atlar ve Arabalar” başlıklı anı türündeki yazılarıyla dergiye katkı sağlıyorlar.
Sayfalarında çeviri şiirlere sıkça rastladığımız Yedi İklim’de bu ay Sohrab Sepehri’den ve Carol Ann Duffy’den şiirler okuyoruz.
Nisan sayısında eser inceleme ve değinileri devam ediyor. İshak Aslan, “Erkan Kara”ya ait “İn Sana Bak” eserini, Ethem Erdoğan “Okuma Notları” başlığı altında üç eseri, İbrahim EryiğitÖzcan Ünlü imzalı “Hüzün Boşluğu” kitabını değerlendiriyor. Yeni Okumalar ve Değiniler bölümünde Rasim Özdenören’in “Uyumsuzlar” eseri Özgül Yaşar, Ali Haydar Haksal’dan “Kalemin Ucu” Ayşe Altıntaş, “Bozkırın Uyanışı Cengiz Aytmatov” Raci Demir ve “Kafatasımın Etrafında Yolculuk” adlı eser Yunus Emre Çulha tarafından ele alınıyor.
Haberler / Yorumlar bölümünde Yasir Vurgun, “Uluslar arası Altın Boğa Kısa Film Yarışması”nın haberini verirken yarışma detaylarını da edebiyat okuru ile paylaşıyor.
 
Fatih Memiş

Liste Fiyatı: 15,00
Yayın Tarihi: 06.04.2020
Dil: TÜRKÇE
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 19 x 27 cm

Bu üründen 30 adet satın alınmıştır.


Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
Platin Üye olarak kargo ücreti ödemeden ekstra indirimli alışveriş yapabilirsiniz.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz.
Platin Üyeliği Hemen Başlat
Platine Özel Fiyat: 9,65
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/dergi/7edi-iklim-sayi361-nisan-2020-kultur-sanat-medeniyet-edebiyat-dergisi/538117.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:11193305/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner