banner
Bir Eşitsizlik Kaynağı Olarak Siyasi Kayırmacılık 2020-22

Bir Eşitsizlik Kaynağı Olarak Siyasi Kayırmacılık 2020-22

“Devletin dini adalettir” Hz. Ali Siyasiler ortak kamu kaynaklarını ganimet olarak görürlerse, o ganimetten daha büyük pay almak için devlet yönetimine talip olurlarsa, o zaman iktidarı ele geçirmek için yapılan yarışmanın adı “Ganimet Siyaseti” olur.

İktidarların kamu kaynaklarını adaletle yönetmeleri, eşitsizliğe sebep olmadan dağıtmaları, birilerini ihya ederken başkalarının hakkını yememeleri beklenir. Çünkü yönettikleri kaynaklar kendisine oy vermeyenlerin de, hatta henüz doğmamış gelecek nesillerin de kaynaklarıdır.
Siyasi kayırmacılık iktidarlara en sık getirilen eleştirilerden biridir. Rivayet edilir ki bazı iktidarlar devletin kilit konumlarına kendi partisinden olanları yerleştirir ve kamu kaynaklarının büyük kısmını kendisine daha çok destek veren seçmenlere yönlendirirler. Böylece iki tür eşitsizliğe neden olurlar. Birincisi kamu çalışanları arasında ayırımcılık yaparak bazılarını terfi ettirirken, benzer koşullardaki emsallerinin kariyerlerinde ilerlemelerini engeller, böylece onların itibarlarını, maaşlarını, emekli maaşlarını ve ailelerine yansıyacak olanakları engeller. Böylece bir kesimi ihya ederken, başka bir kesimi mağdur eder. İkincisi kamu yönetimine veya mülki idarelere atanan üst düzey yöneticilerin emrindeki kaynakları işe alım, yatırım, projelendirme, kalkınma gibi yollarla kendisini destekleyen seçmenlere daha çok verirken, diğer seçmenlere eşitsiz davranmış olurlar. Bu durum hem adaletsizlik, hem de bir tür yolsuzluktur.
Siyasi kayırmacılığı kanıtlamak, sistemini ve yaygınlığını bilimsel yöntemlerle ispatlamak kolay değildir. Fakat imkânsız da değildir. Bu çalışmada 2020 ve 2022 yıllarında alınan kesitlerle siyasi kayırmacılık bilimsel verilerle sunulmuştur.
Daha adil, daha temiz, daha şeffaf bir seviyeye ilerlemek her birimizin gayretleriyle olacaktır.

Liste Fiyatı:
Yayın Tarihi: 13.02.2023
ISBN: 9786057269812
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 74
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 15.5 x 23.5 cm

Bu üründen 27 adet satın alınmıştır.


İlgili Kategoriler:

Kitapyurdu Fiyatı:
100,00

Genellikle 3-5 gün içinde kargoya verilir.?

Sepete Ekle

Kazanacağınız Puan: 98

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-esitsizlik-kaynagi-olarak-siyasi-kayirmacilik-202022-/640882.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:11671949/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner
Son Gezdikleriniz
Müzmin Yara Alaeddin'in Lambası