Bu kitapta farklı başlıklar altındaki yazılar yapay güncellere ve gündemlere direnmeye çalışan, insanların yanında yer alan, bazı gerginlikleri fark ettiren ve bir kısım öneriler de sunan yazılardır.
Dünya Sağlık Örgütünün 2020 yılında “depresyon” konusunda yayımladığı rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 4,4’ü depresyonda. Aynı raporda, Türkiye nüfusunun yüzde 4,4’ü, yani 3 milyon 260 bin 677 kişinin çeşitli gerginliklerin de sebep olduğu depresyonda olduğu belirtilmiş.
Bu kitapta toplumda kültürün, anlamsızlıkların, sahte erdemliliğin ve başka sahteliklerin, adam parlatmanın, aydın bölünmüşlüğünün, çıkar ilişkilerinin, dalkavukluğun, hırsın, markacılığın ve başka sebeplerin toplumsal gerginlikle ilişkileri, nedenleri üzerinde durulmuş ve sorgulanmıştır. İçinde bulunduğumuz 21.yüzyılın ilk çeyreğinde topluma ait gözlemler, okumalar bu çalışmaya kaynaklık yapmıştır.
Burada anlatılmaya çalışılanların ve tespitlerin birçoğu yazarın elli yıllık gözlemlerinin ve kayıtlarının birer neticesidir. Çok az başvurulan kaynaklar da tespitlerin doğruluğunu destekler nitelikte olanlardır.