banner
Kitap-lık Sayı: 124 Şubat 2009 / Ophelia'ya Mektuplar

Kitap-lık Sayı: 124 Şubat 2009 / Ophelia'ya Mektuplar

Yarının ne getireceğini bilmiyorum” son cümlesi Fernando Pessoa’nın. Kurmaca kişilikleriyle, yarattığı şairlerle “birçok kimse” ve “hiç kimse” olmayı başarmış bir “garip” yazardı o… 45. sayımızdaki (Ocak-Şubat 2001) “Takma Adlar, Sanal Kimlikler” dosyası içinde oynadığımız oyunda, kurduğumuz hayali “Yazarlar Sözlüğü”nde Pessoa örneği vardı önümüzde. Sonra, 2004 Aralık’ında, bu kez bir sergiyle –J. F. Vilhena’nın küratörlüğünde “Fernando Pessoa ve Şürekâsı (Fernando Pessoa & Co.)” adlı bir sergiyle– anmıştık onu. Son zamanlarda ise Huzursuzluğun Kitabı (Çeviren: Saadet Özen, Can Yay. 2006) bu özlü modernistin ülkemizde biraz daha bilinmesini sağlamış görünüyor.
Sema Rifat, Pessoa’yı yakınımıza getiren, on yıla yayılan ama çok kısa süren bir gönül ilişkisinin ilmeklerini gösteren mektuplarını çevirdi. Önümüzdeki ay çıkacak kitaptan seçilmiş bir deste mektubu önceden Kitap-lık okuruyla paylaşmak istedik.
Pessoa, nişanlısı ve tek aşkı olarak bilinen Ophélia Queiroz ile 1919’da, iş yaptığı bir şirkete 19 yaşındaki Ophélia’nın sekreter olarak girmesiyle tanışır. Böylece kesintili bir “mektup aşkı” başlar: 1 Mart 1920’de ilk mektubunu yazar ona, 29 Kasım’da ise bu ilişkiyi bitirdiğini bir mektupla bildirir. 1929 Eylül’ünde başlayan mektup aşkı 11 Ocak 1930’da sona erer.
Nasıl bir dünyada yaşadığımız neyin diline sığındığımıza bağlı değil mi? Yakınlarımızda çalan savaş tamtamları yanı sıra siyaset ve ekonominin sivri dili, bizi kendimiz olmaktan çok uzaklara fırlatıyor. İnsanların âdeta “haber bülteni papağanı”na döndüğü, zihinlerin kötürümleştiği bir zamanda bundan tam yüz yıl önce “Akla verdiğim önem her geçen gün azalıyor” diyen Proust, Ricardo Reis’in kaleminden yazdığı bir şiirde İranlı satranç oyuncularının “huzur”una işaret eden Pessoa gibi çıkılacak ne çok liman var.
Kitap-lık, gerçek edebiyat okurunun dergisi olma çabasıyla, bu limanlara demir atmayı sürdürecek. İşte, baharda René Char ve Borges koylarına dümen kıracağız, yelkenlerimizi çoktan açtık.
Yine geldi şiir yıllığı ayı: Edebiyat dünyamızın “kutsal ay”ı saymalıyız artık Şubat’ı.
Bâki Asiltürk’ün hazırladığı YKY Şiir Yıllığı 2008 şiirimizden görünümler getiriyor önümüze, ufuklara işaret ediyor. Elbette artık yıllıkların tadı tuzu sayılan itirazlar olacaktır “şairlerin tarafından”; ama nedir, bir işin ses getirmesi o işin sürdürülmesine bir işaret de sayılmaz mı?

Liste Fiyatı: 5,94
Yayın Tarihi: 16.03.2009
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 124
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 19 x 27 cm

Bu üründen 10 adet satın alınmıştır.


İlgili Kategoriler:

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/dergi/kitaplik-sayi-124-subat-2009-opheliaya-mektuplar/124865.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:263391/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner