banner
Kore Savaşı (1950 - 1953) Esirler Beyin Yıkama, Psikolojik Harp Propaganda

Kore Savaşı (1950 - 1953) Esirler Beyin Yıkama, Psikolojik Harp Propaganda

Kore Harbi'nde Birleşmiş Milletlerin Çin kuvvetlerince kuşatılarak imhasını önleyen ayrıca üst üste kazandığı zaferlerle Kore Harbi'nin kaderini ve seyrini değiştiren ve Güney Kore'nin kurtarılarak egemenliğine ve özgürlüğüne ka­vuşmasına yardımcı olan Türk tugayları bu başarılarıyla dost ve düşmanlarımızı şaşkına çevirmişlerdir.
 
Kore'de savaştık, kan döktük, şehit verdik. Dünya askerî tarihine altın say­falarla geçen menkıbelerin sahibi olduk. Bu kahramanlıklarımızı bizden önce başka milletler övmüş ve değerlendirmiştir. Ne yazık ki biz bunları, kendi vatandaşlarımıza ve Dünyaya tam layıkı ile anlatamadık, Amerikan karşıtı eski komunist ve solcuların; Rusya ve Çin'i müdafa ederek, sanki Güney Kore'ye Rusya destekli komünist Çin saldırmamış gibi göstererek yaptıkları propagandalarla hala, zaferlerimizi ve kahramanlarımızı yok etmeğe, unutturmağa çalışmaktadırlar.
 
Bu eserde kahramanlarımıza layık oldukları değeri verebilmek, milli eğitimimize milli kültürümüze kaynak olacak konuları kanıtlamak esası yanında, başkalarının bizi nasıl incelediğini, kahramanlıklarımızı ders konusu yaptığını göstermek amacı esas alınmıştır. Diğer milletlerin askerleri çekilirken, Türk askeri düşmana doğru ilerlemiş ve göğsünü kendinden on kat fazla düşmana siper etmiş, ona tarihte unutamayacağı büyük dersi vermiştir.
 
Emekli Kurmay Albay Ali Denizli 30 sene boyunca, Kore Savaşı Kahramalarının anılarını da derleyerek, gelecek kuşaklara aktarmak gayretini sürdürürken, askeri tarih hazinemizi derinlikleriyle işlemek, yazılı hâle getirmeği bu eserde göz önün­de bulundurmuştur. Konunun bu kadar geniş olmasının sebebi, Kore'nin tüm yönlerinin bir bütün olarak anlaşılması ihtiyacındandır. Zira, bir savaşı etkileyen, coğrafî, je­opolitik, siyasî ve kültürel ortamların ortaya konması konuya açıklık getirecektir.
 
Ayrıca eklenen krokilerle, dokümanın askerî inceleme konusu olması da sağ­lanmış, her konudaki araştırmacıya hitap edecek tarzda yerli ve yabancı birçok kaynak taranarak ve o günleri yaşayan, şu anda hayatta olan Kore gazileri ile gö­rüşülerek hazırlanan bu eser, Emekli Kurmay Albay Ali Denizli tarafından bilim âleminin yararına sunulmuştur.
NE YAZIK Kİ; geçmişte yaşamış ve halen yaşayan gazilerimizin anıları, resimleri bir BİR KURUMCA toplanmamış ve yayınlanmamıştır. Gazilerimizde bu vefasızlığı hissederek sessizce ölüp gitmekte, kalan çok az gazimiz de sessizce yaşamaktadır. Demokrat Parti Hükümeti 25 Temmuz 1950 yılında Birleşmiş Miletler emrine 4500 kişilik Türk Savaş Birliği vermeği kabul etmiş ancak bu kararını muhalefetle paylaşmamış ve TBMM' den geçirmemiştir. Meclis kararını alsaydı kalpleri daha da feth ederdi.
 
Kore Gazilerinden yılladır bahsedilmez olmuş ve en basit olayların yıl dönümleri yapılırken Kore zaferlerinin yıl dönümleri unutulmuş ve tarihin en uzak ve en derin sahifelerine gömülmüştür. SAVAŞTAN İZMİR'E GEMİ İLE DÖNEN GAZİLERİMİZİN ANILARI ALINMAMIŞ, TERHİS EDİLİP UNUTULMUŞLARDIR. OYSAKİ DÜNYA GAZİLERİNİ TÖRENLERLE KARŞILAMIŞ, EN BÜYÜK PAYELERİ VERMİŞTİR.
 
Kore'de şehit 2 nci tabur komutanı kahraman binbaşı Miktat Uluünlü'nün kızı Suna Uluünlü 15 yaşında yetim kaldım, babamı emekli dahi yapmadılar, diye ağlıyarak bana anlatmıştır.
 
KORSAVAŞ (Kore'de Savaşanlar Derneği) sayesinde 30 Nisan 1976 tarihinde Kore Gazileri Şeref Aylıkları almağa hak kazanmıştır. 980'de kesilmiş, 1985 de yeniden bağlanmıştır. Ancak bu aylığın miktarı Gazi Şerefini yüceltecek miktarda değildir. ASGARİ ÜCRETİN YARISI KADARDIR.
 
Gazilerimizin bir çoğu, tek geliri olan Gazi maaşı ile geçinemeyerek fakru zaruret içinde yaşamaktadır.
 
Kahraman Gazilerimize karşı maddeten ve ne de manen bir şey yapılmadığı gibi, onları yılda bir anmaya vesile olacak bir anıt bile yapılmamıştır. Kadirşinas Kore Cumhuriyeti Hükümeti Ankara'da bir abide yapmak suretiyle bu eksiğimizi telafi etmiştir. Gazilerin evlatlarına bırakacağı anıtsal bir madalya Türk Devleti tarafından verilmemiş, Birleşmiş Milletler ve Kore Cumhuriyeti madalyalarını takarak bu boşluğu doldurmağa çalışmışlardır.
 
Oysaki tek başına, bacakları bomba ile parçalanmasına rağmen, 75 Çinli'yi imha eden İstihkam Bölük Komutanı yüzbaşı Şinasi Sükan'a Amerikan Başkanı, Amerika'nın en büyük 2 madalyasını vermiş, Türk devleti ise unutmuştur. Sakat kalması nedeniyle çok sevdiği ASKERLİK MESLEĞİNDEN AYRILARAK malul gazi olup sivil hayata dönmüştür.
 
En önemlisi esirlerle ilgili yapilmayanlar
 
1. Türk esir sayisi araştirmaci binbaşi murat özaylar tarafindan, o günün gazeteleri incelenmiş ve iade edilen esir olarak 249 kişi tesbit edilmiştir. Daha sonra değerli bir araştirmaci burçin erlevent tarafindan esirler araştirilarak tez yapilmiştir.
 
2. Türk harp tarihi ise 234 olarak göstermektedir.
 
3. Genelkurmay harp tarihi muharebede akibiyeti bilinmeyenlere de kayip demiştir. Listelerinde 171 kayip vardir.
 
4. Ne yazikki bu kahraman şehitlerimizin adi kayip konmuş aslinda hepsi şehittir. Bir kismi muharebe alaninda büyük kismi ise esir alinip yaraliyken yollarda katledilmişlerir.
 
5. Genelkurmay harp tarihi dönen esirlerimizi tek tek sorgulayip kayiplarin akibetini ortaya çikarmamiş ilgisiz kalmiştir.
 
6. Amerikadaki büyükelçimiz selim sarper 1953 yilinda 166 kayp askerin, yaralandiktan sonra yollarda öldürüldüğünü söylemiş ancak dikkate alip araştiran makam olmamiştir.
 
7. Şahsi gayretlerimizle, binbaşi murat özaylar ve burçin erlevent gibi bir kaç araştirmaci ile kalan bir kaç esirimize ulaşarak, kayiplari şehit hanesine kaydetmeğe çaliştim, onlar meçhul askerler değil bilinen kahraman şehitlerimizdir. Ruhlari şad olsun.
 
Kendi şahsi imkanlarımla, az sayıda esir gaziye ulaşarak derlediğim bu kıymetli tarihi eserin meydana getirilmesine katkıda bulunan; Yüzbaşı Hamit Yüksel'in oğlu Ergin Yüksel beye, Araştırmacılar Murat Özaylar ve Burçin Erlevent'e, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı E. Albay Şükrü Tandoğan'a, Kore Kültür Ataşesi Sayın Dong Woo Cho'ya; rahmetli babam Fevzi Denizli'ye, kayın babam, İlhan Çöplü'ye, vefakar eşim Nesrin Denizli'ye, kızlarım, Dr.Alev, Işıl, Şule'ye, oğlum olan Dr.Engin'e, şükranlarımı sunarım.
 
KAHRAMAN GAZİ VE ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN
 
 
Doç. Dr. Ali Denizli E.Kurmay Albay
Ankara, 2015.

Liste Fiyatı: 165,00
Yayın Tarihi: 12.12.2019
ISBN: 9786059160117
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 352
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 16 x 24 cm

Bu üründen 11 adet satın alınmıştır.


İlgili Kategoriler:

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
Platin Üye olarak kargo ücreti ödemeden ekstra indirimli alışveriş yapabilirsiniz.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz.
Platin Üyeliği Hemen Başlat
Platine Özel Fiyat: 148,50
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/kore-savasi-1950-1953-esirler-beyin-yikama-psikolojik-harp-propaganda/524974.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:10467880/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner