Çocuk yoğun bakım hemşireliği, bütün yoğun bakımlarda olduğu gibi olumlu hasta sonuçları üzerinde varlığını ve önemini gittikçe artan bir şekilde koruyan ve geliştiren bir çocuk hemşireliği alanıdır. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin mortaliteyi düşürdüğü ve morbiditeyi artırdığı vurgusu, özellikle yoğun bakım ünitelerinde hemşirelik bakımını ve kalitesini altın bir standart olarak hak ettiği noktaya taşımıştır. Çocuk hemşireliğinde tanı, tedavi ve bakım uyguları için bireyselliğinden hareketle aile merkezli bakım temelinde holistik yaklaşım uygulanan çocuklar, erişkinlerin minyatürü değil ayrı bireyler olarak ele alınır. Dolayısıyla bireyselliklerinin yanında, çocukların gelişimsel süreç ve özellikleri anlık ve farklı hemşirelik bakım stratejilerini gerektirmektedir.
Ülkemizde çocuk yoğun bakım hemşireliği uygulamaları için her zaman eksikliği hissedilen temel kaynak gereksinimini karşılamak amacıyla Pediatrik Yoğun Bakım Hemşireliği kitabının çevirisini gerçekleştirdik. Kitap; alanında bilimsel ve evrensel tanı, tedavi ve bakım uygulamalarıyla birlikte ülkemiz sağlık sistemi ve toplumsal özellikleri ile uyumlu sağlık politikaları ve sağlık bakımı temelinde çocuk akademisyenleri ve hemşireleri tarafından bir çocuk yoğun bakım hemşireliği kitabı yayımlanıncaya kadar önemli destekler sağlayacağı ve örnek teşkil edeceği umularak çevrilmiş, çocuk klinik ve yoğun bakımları ile birlikte akademik ve eğitim ortamlarının kullanımına sunulmuştur. Kitapta; temel ve sistemik çocuk yoğun bakım uygulamalarının yanında kritik bebek veya çocuk hasta nakli, aile bakımı, pediatrik yoğun bakımda yas ve spiritüel bakım ve yoğun bakım ünitesinde çocukların korunması konuları ve hemşirelik yaklaşımları yer almaktadır.
Kitabın çevirisi için izin veren Editörler Michaela Dixon ve Doreen Crawford'a, tüm bölüm çevirmenlerine teşekkür ederiz. Çocuk yoğun bakım hemşirelerine, yoğun bakım alan çocuklara ve ailelerine katkı verici olmasını dileriz.