banner
Sarayda İktidar Mücadelesi & Saray, Mücevher, İktidar

Sarayda İktidar Mücadelesi Saray, Mücevher, İktidar

19. yüzyıl Osmanlı’nın idari, askeri ve mali açıdan en çalkantılı dönemidir. Bu dönemde iktidarı ele geçirmek veya elde tutmak için paradan başka hiçbir şeyin önemi kalmamıştır. Bu demek oluyordur ki, gücün sembolleri arasında yerini alan mücevherler, paranın yerini alacaktır. Ama nasıl?

GOsmanlı İmparatorluğu Arşivleri’nde bugüne kadar saklı kalan belgeler ışığında Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesiyle başlayan, Sultan Murad’ın kısa saltanatıyla devam eden ve Sultan II. Abdülhamid’in taht’a çıkışının ilk yıllarına kadar süregelip nihayetlenen, şimdiye kadar ele alınmamış, mücevher ve iktidar ekseninde bir saray trajedisi Doç. Dr. Arzu Terzi’nin akıcı diliyle okurunun karşısına çıkıyor.

19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu’nun idari, askeri ve mali bakımdan en çalkantılı dönemidir. Artık Osmanlı İmparatorluğu’nda paranın gücü tartışılmaz olmuştur. Bu dönemde iktidarı ele geçirmek veya elde tutmak için paradan başka hiçbir şeyin işe yaramayacağı da bir gerçektir. Ancak birikmiş iç ve dış borçların olduğu bir ülkede iktidarın elinde yeterince sıcak paranın bulunması da beklenemez. O taktirde gücün sembolleri arasında yer alan mücevherler paranın yerini alacaktır.

Doç. Dr. Arzu Terzi, Sarayda İktidar Mücadelesi adlı kitabında Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamid dönemlerinden başlayarak saraydaki mücevher-sıcak para ile beraber saray-sarraf ilişkilerini araştırmış ve son dönem saray bütçesi hususunda tarih okuyucularına çok detaylı bir panorama sunmuştur. Ekonomik olarak çok zor bir darboğazdan geçen, iç ve dış borçlarla boğuşan 19. Yüzyıl saray ahalisi acaba nerelerden para buluyor, bu paraları nerelere harcıyordu? O zamandan bu zamana kadar herkesin merak ettiği bu soruların cevabı; Başbakanlık Devlet Arşivleri’ndeki ve saraya ait diğer arşivlerdeki belgelerden faydalanılarak hazırlanan Sarayda İktidar Mücadelesi kitabında...

Veliahd Murad Efendi ve annesi nasıl bir borç girdabındaydı?
Murad Efendi’nin borçlandığı özel bankeri kimdi?
Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilişi sırasında haremi nelere maruz kalmıştı?
Sultan Abdülaziz hanedanının mücevherlerine ne şekilde ve kimler tarafından el konuldu?
Osmanlı Sarayı’nda İki Valide Sultan’ın iktidar ve mücevher mücadelesi nasıl cereyan etti?
Sultan V. Murad’ın borçlarına karşılık Abdülaziz Hanedanı mücevherleri hangi Bankere rehin verildi?
II. Abdülhamid, V. Murad’la alakalı cevaplamaları için devlet meclisine hangi üç soruyu yöneltti?
Padişahın V. Murad’a özel olarak gönderdiği mektubun içeriği neydi?
Sultan Abdülhamid neden mücevherlerin peşine düştü?
Bir Osmanlı Padişahı ile bir Galata Bankeri’nin uzun süren mücevher pazarlığı nasıl gerçekleşti?
II. Abdülhamid’in binbir zorlukla Paris’ten İstanbul’a getirttiği mücevhelerin sonu ne oldu?

Liste Fiyatı: 12,04
Yayın Tarihi: 01.11.2011
ISBN: 9786051141237
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 240
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13.5 x 21 cm

Bu üründen 386 adet satın alınmıştır.


İlgili Kategoriler:

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/sarayda-iktidar-mucadelesi-saray-mucevher-iktidar/263380.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:199807/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>