banner
Yitik Kültüre Ağıt Çat'tan Çağlayan'a & Bir Türkmen Köyünün Romanı

Yitik Kültüre Ağıt Çat'tan Çağlayan'a Bir Türkmen Köyünün Romanı

Bu eser, öncelikle belirtilmeli ki bir hatırattır. Hem de gözlem sahibinin, yani "dün"ün tanığının, kalem ve çizimleri ile doğrudan yazdığı bir hatırat. Hasan Ali Çelik, yarım asrı geçen gurbet hayatında, köyünün yitik kültürüne ağıt gibi, bildiklerini hikaye etti. Hepsi de yaşadığı, tanığı olduğu, dinlediği olaylar. 1940'lı yıllardan 1970'lere kadarki gözlemleri; geçmişe, ülkesine özlemle birlikte hafızasında yaşadı. Değişimi takip etti. Yok olanları fark etti. Onların acısını yüreğinde hissetti. Çünkü gidenlerin yeri; daha güzeli, daha iyisi ile doldurulamamıştı. Binlerce yıllık toplum kültürünün atalardan, Türkistan coğrafyasından getirdiği birikim; modernleşmenin, çarkları arasında eridi, tabir yerinde ise bozuk para gibi harcandı.

Onun için eser, sosyal bilimler alanında araştırma yapacaklar için de bir kaynak durumunda. Halk kültürü, dil ve edebiyat, yerel tarih, sosyoloji çalışacaklara malzeme sunuyor.

Çelik, çok çocuklu, gariban bir köy ailesinin evladı olarak, anne ve babasının geçim çabalarına destek vermişti. Daha onlu yaşlarda yaylaya un çuvalları taşımış, dağ-tepe demeden gece-gündüz bazı günler kırk, elli kilometreyi aşan yaya yürüyüşlerle köylere satılacak malzeme götürmüştü. Ankara'ya talebe olarak geldiğinde, günlük onlarca kilometre yol yürüyerek, devletin verdiği otobüs parasını, İngilizce dil kursuna harcayıp dilini geliştirmişti. Zira, aileden harçlık gelemezdi.

Ailesi, köyü, Bozkır, Konya veya Türkiye'nin; ABD'de matematik profesörlüğüne gelen kaç okumuşu vardır? Yalnız o, ABD'de, içinden çıktığı toprakları hiç unutmadı. Köyünün adeta zihinlerde canlandırılabilir romanını yazdı. Yazılarında, alın teri ile geçinen, üreten, sorunlarla karşılaştığında çözmek için çırpınan Anadolu insanı canlanır.

Prof. Dr. Caner Arabacı
 

Liste Fiyatı: 285,00
Yayın Tarihi: 24.07.2018
ISBN: 9786051961675
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 400
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13.5 x 21.5 cm

Bu üründen 67 adet satın alınmıştır.


İlgili Kategoriler:

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
Platin Üye olarak kargo ücreti ödemeden ekstra indirimli alışveriş yapabilirsiniz.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz.
Platin Üyeliği Hemen Başlat
Platine Özel Fiyat: 233,42
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/yitik-kulture-agit-cattan-caglayana-bir-turkmen-koyunun-romani/469435.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:6615654/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner