Çocukların sadece bedenlerini değil beyinlerini geliştirmek için de egzersiz yapmaları gereklidir.
Yapılan son araştırmaların çoğu, çocuğun ilerideki iyilik, sağlık ve başarısı için, hayatının ilk beş yılının çok önemli olduğunu gösteriyor. Okul öncesi çocukların hayata sağlıklı başlayarak beynini geliştirmesi, obesite sorunu yaşamaması için egzersiz ve dengeli beslenmenin özel bir önemi olduğu artık yadsınmıyor.
Margaret Sasse çocuk gelişimi alanında yılları aşkın deneyimi ve uygulamalarıyla anne-babaları ve öğretmenleri hareketlilik ile egzersizin önemi konusunda eğitiyor. Smart Start (Sıkı Başlayın) ebeveynlerin çocuklarını hayata en iyi şekilde hazırlamaları için, optimum fiziksel ve zihinsel gelişmelerini destekleyecek, kolay uygulanabilir bir rehberdir. Bu kitap, her yıla ait adım adım uygulanabilecek şekilde düzenlenmiş bir programı sunmak üzere kolayca anlaşılabilir bir şekilde
yazılmış ve canlı çizimler, pratik egzersizlerle süslenerek çocuğunuzu yetiştirirken elinizin altında vazgeçemeyeceğiniz bir araç durumuna gelmiştir.
Margaret Sasse, 1982 yılında Avustralya'da, Toddler Kindy GymbaROO'yu kurarak 2009 yılının Mayıs ayında ölümüne kadar Direktörlüğünü yapmıştır. Kendi alanında öncü olan Margaret bebek gelişimi üzerine uluslararası bir otorite olarak çeşitli kitaplar ve yayınlar hazırladı. GymbaROO'nunb Avustralya-Asya'da 85 merkezi ve dünyada pekçok ofisi bulunmaktadır.
Bu kitabın ana amacı yaşamın ilk yılı içinde beyin gelişiminin kritik dönemlerinde ana-babaların katkılarını en üst seviyeye çıkarmalarına yardımcı olmaktır. Beyin gelişimi, çevresel uyarılara bağlı olarak, ömür boyu devam eder.
Doğa, döllenmeden itibaren, herkes için doğal, öngörülebilir, ardışık gelişim olanağı sağlar. Başlatıcı hareketlere refleksler adı verilir, bunlar bireyin istemli hareketleri ve öğrenme kapasitesinin gelişimine yardım etmek için beyin içindeki sinir yollarının gelişimini uyarırlar.
Bu kitaptaki etkinlikler ardışık olarak düzenlenmişlerdir ve başarılı öğrenmenin temellerini oluşturmak için önemlidirler. Her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Kural olarak bütün çocuklar bu normal, ardışık, öngörülebilen dönemleri geçireceklerdir.
Çocuğunuza eğlenme ve katılımcı olması için bu kitapta tarif edilen etkinliklerde bulunma imkanı sağlayarak, onun gelişimini besleyebilirsiniz. Günlük olarak defalarca yapmak üzere masaj, iç kulak uyarımı (vestibüler) ve yaşına uygun hareketler alanından oluşan 10’ar dakikalık etkinlikler seçin. Bebeklikten emekleme dönemine geçilirken, bu pek kolay olmaz ve en iyisi onlar ile oyun oynarken veya sevdikleri kitapları okurken sıralı eğlenceler şeklinde yapılmalıdır. Sadece her gün düzenli olarak 10’ar dakikalık Akıllı Başlangıç oyunu sürelerini bir tarafa ayırın.
Her etkinlik iki dakikadan daha az olmamalıdır ve yavaş yavaş yapılmalıdır. Hatırlayın: şiddet, sıklık ve süre gelişimin anahtarlarıdır. Oyunun adı tekrarlamadır: çocuklar bunu içgüdüsel olarak yaparlar. Bir gelişim gecikmesine neden olan küçük bir “engel”in bulunduğu hallerde, sıklık, şiddet ve süre hatırı sayılır önemi olan anahtar etkenlerdir.