18. yüzyıldaki Aydınlanma'nın, 19. yüzyıl başındaki Sanayi Devrimi'nin, 20. yüzyıldaki dev boyutlu bilimsel ve teknolojik atılımların "matbaa"ya dayandığı söylenebilir. Demokrasi, insan hakları gibi temel değerlerin de matbaa sayesinde yaygınlaşıp evrenselleştiği gözden uzak bulundurulmamalıdır.
Uygarlığın hızla ve ivme kazanarak gelişmesine öncülük eden matbaa, başlangıçta yazı ve resimlerin kağıda geçmesini sağlayan pek ilkel bir araçtı. Teknolojik ve kültürel atılımların gerçekleşmesine katkıda bulunurken, kendi gelişmesinin yolunu da açmış oldu. Sonunda bugünkü aşamaya gelindi. Basımevi artık çağdaş yaşamın ve çağdaş toplumların onsuz olunmaz bir parçası, çağdaş uygarlığın başlıca öğelerinden biridir. Matbaacılık da, büyük boyutlu, bilgisayar teknolojisinin en son yeniliklerinden yararlanarak dallanıp budaklanmış bir sanayi dalıdır. Basındaki yerini ve işlevini düşünürsek, "basım" ve "basın" sanayii ayrımı yapıp "iki sanayi dalıdır" da diyebiliriz.
Elinizdeki kitap, basım ve basın sanayiinin Türkiye'deki gelişmesini başlangıçtan günümüze kadar yansıtmayı amaçlayan ilk çalışmanın ürünüdür. Matbaanın ülkemizdeki yaklaşık 275 yıllık tarihçesi ve basın yayın alanlarındaki gelişmelerin yanı sıra, yazılı/basılı kültürümüzün geçmişine ilişkin temel bilgilere bu titiz çalışma ile ulaşabiliriz.