banner
Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Rıza Kavramı

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Rıza Kavramı

Yeni kavramlarla birlikte 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda, 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu’nun aksine, cinsel suçlar, “Genel Adap ve Aile Düzenine Karşı Cürümler” yerine “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiş ve 102-105 maddeleri ile yaptırıma bağlanmıştır.
Tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de neredeyse her toplumda sarkıntılık, istismar, taciz ve tecavüz gibi bireylerin cinsel dokunulmazlıklarını ve cinsel özgürlüklerini ihlal eden eylemlere sıkça rastlandığından, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara ilişkin bir inceleme yapılması ihtiyacı duyulmuştur.
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların düzenlenmesinde birtakım eksiklikler bulunmaktadır. Bu nedenle uygulamada rızanın tespiti ve buna dayalı olarak da ispat konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Kaldı ki cinsel dokunulmazlığa karşı suçların oluşum şekli itibariyle genellikle iki kişi arasında ve tanık olmadan gerçekleştiği de göz önünde bulundurulduğunda, failin savunmasının mağdurun rızasının bulunduğuna yönelik olması, bu suçlar bakımından rızanın incelenmesi gerekliliğini doğurmuştur.
Öncelikle rızanın suç tiplerindeki görünümlerinin kanun lafzının yorumlanması ile doğru tespit edilmesi, tespit edildikten sonra ise her somut olaya göre ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira, rıza kavramı çok geniş bir uygulama alanına sahip olduğundan, mağdurun ve failin yaşları, sosyo-ekonomik durumları, travmaları gibi hususlar nedeniyle farklılıklar göstermektedir.
Bu nedenle, “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Rıza Kavramı” konusunda çalışma olanağı sağlayan ve tez çalışmamın tüm oluşum aşamalarında yardımlarını esirgemeyen Sayın Dr. Öğretim Üyesi İnanç İşten’e, Dr. Öğretim Üyesi Mahmut Kaplan’a, Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Barış Atladı’ya;
Öğrenim hayatım boyunca şahsıma emeği geçmiş tüm kıymetlı hocalarıma ve desteklerini benden esirgemeyen aileme teşekkürlerimi bir borç bilirim.
Bu çalışmamın ilgili herkese fayda getirmesi dileğiyle…
Av. Büşra ŞAHİNER

Liste Fiyatı: 180,00
Yayın Tarihi: 20.05.2024
ISBN: 9786256338364
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 126
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: 1. Hm. Kağıt
Boyut: 16 x 26.5 cm

Bu üründen 2 adet satın alınmıştır.


İlgili Kategoriler:

Kitapyurdu Fiyatı:
163,80

Genellikle 3-5 gün içinde kargoya verilir.?

Sepete Ekle

Kazanacağınız Puan: 328

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
Platin Üye olarak kargo ücreti ödemeden ekstra indirimli alışveriş yapabilirsiniz.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz.
Platin Üyeliği Hemen Başlat
Platine Özel Fiyat: 147,42
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/cinsel-dokunulmazliga-karsi-suclarda-riza-kavrami/683632.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:11897225/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner