Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimari” başlıklı sergi, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nden Amelie Edgü’nün yönetiminde, Ayşe Gür’ün asistanlığında ve Prof. Dr. Afife Batur’un bilimsel sorumluluğunda 27 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, Dr. Reşat Sümerkan ve Dr. Meryem Fındıkgil Doğuoğlu’nun katılımıyla güçlendirilen serginin fotoğrafları Ali Konyalı’ya ait.
Prof. Dr. Afife Batur, “Doğu Karadeniz’in zengin bir bitki örtüsü ve ormanın içinde oluşmuş kırsal yerleşmeleri, kendine özgü bir model. Bu özgünlüğün kamuoyuna yansıtılmasını, bilim ve kültür çevrelerince de bilinmesini sağlayacak çalışmalar kültürel sorumluluktur” diyor, sergi yayınının önsözünde. Sergiye ilişkin kitabın ana metni Prof. Dr. Şengül Öymen Gür tarafından kaleme alınmış ve çalışmayı Dr. Mustafa Reşat Sümerkan’ın özel arşivi güçlendiriyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şengül Öymen Gür, ‘bölgenin farklı kültürlerin sentezinden oluşan farklı mimari tarzları; yöre kültürü, yaşam biçimi, sosyal yapısı, aile bağları ve Karadeniz insanının alışkanlıklarını yansıtıyor. Konutlar, toplumların kültür izlerini yaratan, kozmik ve dini inanışlarını yansıtan bir ayna gibidir. Kültürler arasındaki farklılık konutların kullanım şekillerinde açıkça görülür. Yaşam farklılıkları mekânların hangi etkinliklere ayrıldığına bakılarak saptanabilir. Ayrıca konutların fiziki yapısı ve kullanım alanları toplumların gelişmişlik düzeyini de ortaya koyabilir.
Konut yapımı, doğa koşulları ve tarihi gelişmeler arasında sıkı bağlar var ve Doğu Karadeniz Bölgesi de bu bağların izlerinin açık biçimde görülebildiği en çarpıcı coğrafyalardan biri. Bölgedeki evler, kadının kırsal tarım dışında çalışmadığı dönemlerin izlerini taşıyor’, diyor.