“E-Dönüşüm Sürecinde Elektronik Muhasebe Uygulamaları” başlıklı bu kitap, temelde iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Elektronik Belge (e-Belge) Uygulaması; E-Fatura, E-İrsaliye, EFKS, E-Arşiv, E-Bilet ve E-Yolcu Listesi uygulamalarıyla inceleme konusu yapılmıştır. İkinci bölüm ise Elektronik Defter (e-Defter) Uygulamasına ayrılmıştır.
Ülkemizde e-Devlet uygulamaları e-Dönüşüm sürecinde (2008-2016; 2017-…) akıllı teknolojilerden yararlanılarak, e-Faturanın başlangıç aşaması ve pilot uygulaması olan EFKS uygulaması (2008) da artık e-Arşiv Faturası (2013) kapsamına girmiştir. Muhasebeye konu işlemlerin; muhasebenin kaydetme ve sınıflandırma ardından diğer işlevlerinin yerine getirilmesi için öncelikle belgeye dayandırılması esastır. Ülkemiz e-Belge uygulaması olarak başta e-Fatura Uygulaması (2010) gelmektedir. 2017 mali yılı yaklaşırken, 2016 yılının son günlerine damgasını vuran e-İrsaliye Uygulaması olmuştur. E-Fatura ile düzenlenmesi gereken yardımcı belge sevk irsaliyesi 2017 yılında e-İrsaliye olarak düzenlenebilecektir. E-Defter Uygulaması (2013) kapsamında, başlangıç aşamasında yevmiye defteri (günlük defter) ve defteri kebir (büyük defter) yer almıştır.
Kitapta, söz konusu e-Dönüşüm sürecindeki uygulamalara yönelik kuramsal bilginin yanı sıra ülkemiz ilk ve son güncel uygulama örneklerine yer verilmiş, mevcut durum ne idi ne oldu tespiti açısından istatistiki bilgilerle desteklenmiş, uygulamaların kontrolü ve denetimi de ayrıca irdelenmiştir.
Ülkemiz e-Dönüşüm süreci e-Muhasebe uygulamalarının başlamasıyla bu alanda tarafımızca makale, tebliğ vb. çalışmalar yapılmış olup, kitap ise böylesi uzun süreli bir birikim ve deneyim sonucu akademik bakış açısıyla yazılan ilk kitap çalışması olması adına bir o kadar muhasebe yazınına değer katacaktır. Bu çalışma; gerek akademik gerek uygulama ve gerekse de kuramsal bilgi ile uygulama bilgisinin bütünleştirilmesi açısından bu alandaki boşluğu dolduracak ve bundan sonra yayınlanacak çalışmalara yol gösterici olarak ışık tutacaktır.