Modern bilimin moral değerlerden bağımsız olduğu fikrinden hareket eden kimi uzmanlar, ekonominin de bilimsel bir disiplin olarak manevi ve ahlaki değerlerden mücerret bir karakter arz ettiği konusunda ısrarlı görünmektedirler. Şu var ki ülkemizde sosyal siyaset alanında yapılan son araştırmalar ekonomik faaliyetlerin temelindeki ahlak ve zihniyetin merkezi önemini vurgulamaya başlayınca mesele çok tartışılır bir durum kazanmış, moral yapı, neredeyse tüm insan faaliyetlerinin kendisinden sadır olduğu bir masdar olarak düşünülmeye başlamıştır.
Seyyid Nevvab Haydar Nakvi, çağdaş bir müslüman aydın duyarlığı ve yetkili bir uzman sorumluluğuyla meseleyi bilimsel bir çerçeveye oturtmakta; ekonominin değerden bağımsız olmaması bir yana, ahlakın bizzat ekonominin temelini teşkil ettiği yolundaki tezini başarıyla ortaya koymaktadır. Geliştirdiği aksiyomatik sistem sayesinde ekonomik faaliyetler bütününü Tevhid, Muvazene, Özgür İrade ve Sorumluluk adını verdiği dört temel İslami aksiyomla temellendirmekte, bu dört aksiyoma ters düşen herhangi bir ekonomik sistemi ya da faaliyeti sistem-dışı saymaktadır.
Okuyucusu da teslim edecektir ki, Ekonomi ve Ahlak, islami ekonomi konusunda kendisini önceleyen eserlerden çok daha sistematik, çok daha tutarlı ve elverişli bir karaktere sahip görünmektedir.