Eozinofilik pnömonilerin pek çoğunun semptom, radyolojik ve laboratuvar bulgularının örtüşüyor olması, öte yandan bazı akciğer hastalıkları ile benzerlikleri, tanı zorluklarına ve tedavi gecikmelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle, gerek birinci basamaktaki aile hekimi meslektaşlarımız, gerekse üçüncü basamaktaki iç hastalıkları ve göğüs hastalıkları uzmanı meslektaşlarımız için olsun, konu ile ilgili “farkındalık oluşturma’’ çabalarının artırılması gerekmektedir. Eozinofilik Pnömonilerin birçoğunun “kronik hastalık’’ olması ve nüks’lerle seyretmesi nedeniyle bu hastalıkların yönetilmesi için düzgün bir takip programının yapılması şarttır.
Kitabın sonunda sunduğumuz olguların her biri; tanı gecikmesi, hastanın yaşam kalitesini etkileyen ve oldukça maliyetli invazif işlemle tanı konulması, güçlü antibiyotiklerin gereksiz yere kullanımı, gereksiz hastane yatak işgali gibi maliyet-etkin (cost-effective) olmayan uygulamalara iyi birer örnek teşkil etmektedir.
Bu kitapta, Eozinofilik Pnömonileri oluşturan hastalıkların her birinin temel özellikleri, güncel tanı ve tedavi yaklaşımları literatür eşliğinde gözden geçirilmiştir. Hekimlik pratiğinde daha sık karşılaşılan hastalıklar, kendi olgu örneklerimizle desteklenmiştir.
Kitabın sadece Göğüs Hastalıkları Asistan ve Uzmanlarına değil, birinci basamaktaki meslektaşlarıma ve İç Hastalıkları Uzmanlarına da yararlı olacağı inancındayım.