Acil Servis Order-Reçete El Kitabı serisinin ilki olan bu kitap; erişkin acil servislerinde çalışacak olan veya çalışan hekimler için tam bir kurtarıcı!
• Hasta geldi order gireceksiniz ama; hangi ilacı hangi dozda vereceğinizi bilmiyor musunuz? IV puşe mi, yavaş infüzyon şeklinde mi order girilmeli bir fikriniz yok ise ilgili bölüme göz atmanız yeterli.
• Taburcu edeceğiniz hastanın reçetesini yazacaksınız ama; hangi ilacı hangi dozda vereceğinizi bilmiyor musunuz? Dert değil, içindekiler bölümünden ilgili hastalığı bulup anında reçetenizi yazabilirsiniz.
• Hastayı kene tutmuş ve ömrünüzde hiç kene görmeyen siz; hastayı hemen sevk mi etmeyi düşündünüz? Sağlık bakanlığı KKKA algoritması neydi hatırlayamadınız mı? Cevabınız evet ise KKKA bölümüne göz atmanız yeterli.
• Hasta DKA ile geldi, acaba insülin başlamalı mısınız? Hasta ve yakınları çok ajite ve siz tedavinizi netleştiremediniz mi? Telaş etmeyin içindekilerden “Diyabetik Ketoasidoz” bölümünü bulmanız yeterli.
• Hasta karın ağrısı ile geldi, elinizde ultrason ve tomografi yok. Muayenenizde hastanın defansını pozitif buldunuz. Acaba sevk etmek için yeterli mi bu bulgu? Alvarado skoru ne diyordu? İçindekilerden “Akut Apandisit” bölümünü bulmanız yeterli.
• Nabzı 150 olan bir hasta getirildi. EKG çektiniz düzenli dar qrs taşikardi olduğunu gördünüz. Adenozin verdiniz hızı kırılmadı, tekrar verecek misiniz? Beloc’a mı geçseniz, Diltizem mi girseniz bilemiyor musunuz? Öncelikle sakin olun. İçindekilerden “Düzenli Dar Qrs Taşikardi” bölümünü bulmanız yeterli.
• Hasta statusla, hiperglisemi ile, MI ile ve hatta arrest olarak getirildi ve eliniz ayağınıza mı dolaştı? Kitap karıştıracak vaktiniz yok mu? İçindekilerden ilgili acil durumu bulmanız yeterli.
• Yaşlı bir hasta kalça ağrısı ile getirildi. Femur başı kırığı var. Adli rapor tutmalı mısınız? Adli rapor nasıl tutulur? Bilmiyor iseniz içindekilerden “Adli Rapor Nasıl Tutulur” bölümünü bulmanız yeterli.
• İntern doktorluğu geride bıraktınız ve devlet hastanesinde hangi işi kimin yapması gerektiğini bilmiyor musunuz? Branş uzmanları nöbete kalır mı, merak mı ediyorsunuz? Kitabın sonunda yer alan tavsiyeler kısmındaki “Okumanız Gereken Kanun ve Yönetmelikler”e göz atmanız yeterli.
• Telefonunuza indirebileceğiniz tıbbi uygulamalar, grafi bakabileceğiniz internet siteleri, teferruatlı bir acil tıp okuması yapabileceğiniz kitaplar, gebe veya emziren hastalar için başvurulacak kaynaklar, takip edeceğiniz hekim hesapları mı arıyorsunuz? Kitabın sonunda yer alan tavsiyeler kısmına göz atmanız yeterli.
Türkiye'de acil servisler; çalışılması en zor ve karmaşık olan birimlerin başında gelir. Boğaz ağrısından ateşli silah yaralanmasına, diyabetik ketoasidozdan kene tutmasına kadar çok geniş spektrumdaki hasta popülasyonunun müracaat ettiği yegâne birim olan acil servislerin sevk ve idaresi acil servislerin sorumlu hekimlerine düşmektedir.
Özellikle tıp fakültesini yeni bitirmiş çiçeği burnunda hekimlerimiz bu mesuliyeti yüklenmekten endişe duymaktadırlar.
Bu sahada yazılmış olan diğer kitapları incelediğimizde çok kalın olduklarını ve teorik bilgi yüklerinin fazla olduklarını müşahede ettik ve bu kitabın formatını gayet sade ve anında uygulanabilir olması için “teşhis, order ve reçete” şeklinde dizayn ettik.
Bu kitabı yazmaktaki gayemiz; acil servislerde en sık karşılaşılan vakaları hızlı, etkin ve doğru bir şekilde idare edebilmenize yardımcı olabilmektir. Faydalı olması temennisi ile...
(Çocuk hastalar için; hazırlamış olduğumuz “Pediatrik Acil Servis Order-Reçete El Kitabı” isimli çalışmamıza müracaat edebilirsiniz.)
Dr. Muhammed Emrullah Yıldırım