banner
General Falkenhein'in Hatıratı

General Falkenhein'in Hatıratı

Sonradan Osmanlı Yıldırım Ordular Grubu Kumandanlığını üstlenmiş olan Falkenhein, bu hatıratını 1914-1916 senelerinde Alman Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunduğu zamana hasreylemiştir. Evvelce Kurmay Mektebi tarafından tercüme edilip basılmış olan Ludendorf un Hatıratı, bu kitap ve tercüme edilmekte olan Moltkenin Hatıratıyla, I. Dünya Savaşı esnasında müttefikimiz olan ve stratejimize baştan sona kadar önemli etki yapmış olan olan Alman Orduları Başkumandanlığının Hatırat külliyatına malik olmuş bulunacağız.
Falkenheinin Hatıratı, harp kurmaylığı kendisine ait olduğu zamanın mükemmel bir tarihçesi olduğu gibi hassaten geniş bir çalışma ve tetkik zeminidir.Yazar, kitabında bir çok önemli durumu etraflı münakaşalarla açıklamış olup pek çok kararların verilmesini de tafsil eylemiş böylece hatıratı adeta genel ve teorik bir sevk ve idare rehberi, öğretim kitabı halini almıştır. Anlatılan konuların,durumların incelenmesi ve öncelikle düşünce planında çözümlendikten sonra Falkenheinin münakaşa ve kararlarıyla mukayese edilmesi çok yararlı olacaktır. Bu, şüphesiz Falkenheinın bütün karar ve münakaşalarına tamamen iştirak demek değildir. Fakat Falkenheinın münakaşa ve kararları da büyük bir kıymeti haiz mukayese esası halinde göz önünde bulunacaktır.
Yazar, önsözünde bu kitabı zamanında sevk ve harp yönetimine etkin olan hususları göstermek maksadıyla yazdığını söylemekte olup, sözüne özetle şöyle son vermektedir: "Alman milleti parlak sözler, kendi kendisini aldatmak ve yalan söyleyerek hakikati tahrif etmekle derin bir uçuruma düşmüştür. Yine aynı yolda devam etmektedir ki esaretimizi ila nihaye devam ettirecektir."
Bu kitabı Fransızcaya tercüme etmiş olan General Neysel de önsözünde şu sözü söyler: "Bu ve benzer hatıratın Almanlarca gerek kişisel düşünce ve gerek Alman Meslek Harbi için bir müdafaaname olmak maksadıyla yazıldıklarını gözden uzak tutmamalıdır." Yine:
"Zamanımızda savaş, insan, malzeme kaynakları ve sanayi üretimi gerektirir. Halbuki şöhretli fikir ve teşkilatına rağmen Almanyanın da bu noksanlıklara ansızın yakalanmış olduğu görülüyor..."
"Almanlar halâ savaşta kesin etki yapmış asıl meseleyi anlayamamışlardır. Almanyanın harp yönetiminde iyimserlik, tam bir düşüncesizlik, müttefiklerine karşı gösterdiği anlayışsızlık pek mucib-i istifadedir." "Mağlubiyete sebep olarak, düşmanların çokluğu ve İngiliz propagandası gösteriliyor. Halbuki sayısal olarak bu tamamen doğru değildir. Meselâ EKte 1914 Ekiminde Alman kuvveti toplam 1.896.000 gösteriliyor. Bu tarihte garptaki düşman da 2.300.000 kabul ediliyor. Bu tarihte Fransada yalnız 80.000 İngiliz mevcut olduğundan mütebaki 2.220.000 kişinin Fransız olması icap ediyor. Halbuki bu tarihte Almanların Fransızlardan 300.000 insan daha az olduğuna kim inanır?" [Fakat General Neyselin Fransız gerçek kuvvetini zikretmemesi dikkate şayan değil midir? (Mütercim.
"Falkenheinın Hatıratının çeşitli konuları bize harp yönetiminde ve karar mekanizmasında daima ön planda Alman menfaatlerinin düşünüldüğünü ve diğer müttefiklerin yararının ancak bununla örtüşüyorsa dikkate alındığını aksi takdirde reddedildiğini göstermektedir."
"I.Dünya Savaşının tetkik, mukayese, ders çıkarma tarz-ı hikayesi itibarıyla kitap birinci derecededir."

Liste Fiyatı: 350,00
Çevirmen: Faruk Yılmaz
Yayın Tarihi: 01.01.2002
ISBN: 9789758736010
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 191
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 14 x 20 cm

Bu üründen 14 adet satın alınmıştır.

Fiyat Geçmişi: Product Price History Thumb
Platin Üye olarak kargo ücreti ödemeden ekstra indirimli alışveriş yapabilirsiniz.
Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz.
Platin Üyeliği Hemen Başlat
Platine Özel Fiyat: 314,99
banner

loading
Bu kitaba link vermek için alttaki html kodu web sayfanıza koyabilirsiniz;

<a href="https://www.kitapyurdu.com/kitap/general-falkenheinin-hatirati/93944.html"> <img src="https://img.kitapyurdu.com/v1/getImage/fn:826/wi:85/wh:true" alt="www.kitapyurdu.com'dan satın al" border=0></a>
banner
banner
banner
loading
banner
banner