Ahmed Yesevî, kültür coğrafyamızda asırlardır etkisi ve rûhânî tasarrufu devam eden, ismi ve hatırası saygı ile anılan büyük bir mürşid-i kâmildir. O, İslâm tasavvufunu Türkçe anlatan kurucu bir şahsiyettir. Onun Yesi’de uyandırdığı çerağ, Türklerin manevî, edebî, kültürel ve günlük hayatına asırlar boyunca ışık tutmuş; fütûhat rûhuyla ve manevî bir donanımla yetiştirdiği alp-erenler Yesi’den Balkanlar’a kadar büyük bir coğrafyada gönülleri mayalamıştır.
Ahmed Yesevî, Kur’ân’dan ve Hz. Peygamber’den aldığı esasları sevgi ve bilgiyle yoğurarak kendi adıyla anılan Yeseviyye erkânının kaidelerini ortaya koyduğu gibi, kendisinden sonra Bektâşîlik ve Nakşbendîliğin de kaynağı olmuştur. Hazret-i Yesevî’nin İslâm tasavvufu ve Türk kültür tarihi açısından en önemli özelliği İslâm’ı her türlü sapkın düşüncelerden arınmış olarak tertemiz umdeleriyle ele alıp “dört kapı-kırk makam” diye adlandırdığı Kur’ân ve Sünnet’e uygun temel prensipler üzerine vaz’ etmiş olmasıdır. O, sohbet ve hikmetlerinde bu temel esasları ilk defa döneminin ve çevresinin anlayabileceği anadili Türkçe’yi esas alarak bir ilki gerçekleştirmiştir. Onun en büyük eseri olan Divân-ı Hikmet ise, Türk edebiyatının en temel ve büyük eserlerinden biridir.
*
Elinizdeki Divân-ı Hikmet, Hayati Bice’nin Ahmed Yesevî ve Divân-ı Hikmet üzerine uzun süredir yaptığı çalışmaların bir meyvesi olarak ortaya çıktı. 252 adet hikmeti içeren bu baskı, bilinmeyen yazmalardan elde edilen yeni şiirlerin de eklenmesiyle en mükemmel metin hâlini aldı. Hayati Bice’nin titiz çalışmasıyla günümüz Türkçesine aktarılan hikmetler, irfâna susamış gönüllere çerağ olacak, dün olduğu gibi bugün de rûhumuzu beslemeye devam edecektir…