Cahillikler serisinin ekibi, bu kez de “zengin bir hayret ve zevk tortusu” ile karşımızda. Çalışmaya yine önlerine çıkan her kitabı okuyup, “sadece “müstesna ve akıllıca” bulduklarını” not alarak başlamışlar. Onlara göre bu kitap, yani “Hepsi Gerçek” biraz viski imbiğine benziyor – “Alttaki yoğunlaşmış içkinin yavaş yavaş damlaması için yukarıya muazzam miktarda maltlı arpa, su ve duman girmesi gerekiyor.” Doğrusu, değmiş.
Bu hap bilgi seçmesinde neler yok ki? Yine cehaletimizi giderme gayreti içindeler: Pamukhelvanın çeşitli dillerdeki isimleri ve anlamlarından tutun da koyuna köri yedirince ne olacağına varana kadar, akla gelmedik bilgilerle donatılacaksınız. Örneğin, İspanyol Engizisyonu aniden gelmez, 30 gün önceden haber verirmiş. Saddam’ın sığınağını tasarlayan kişi, Hitler’in sığınağını yapan kadının torunuymuş. Mona Lisa 1911’de Louvre’dan çalındığında şüphelilerden biri Picasso’ymuş.
Devirden devire, ülkeden ülkeye geziniyoruz. Olağandışı kelimelerin anlamları, yaşadığımız dünyaya ilişkin daha somut bilgiler, uzay, virüsler, hayvanlar, tabiat olayları, futbol, İnternet. ABD başkanlarının kimi özellikleri, sanatçıların alışkanlıkları ve çalışma şekilleri, ünlülerin daha önceki meslekleri: Ho Chi Minh stajyer pasta şefi, Magritte duvar kâğıdı tasarımcısı, Kazanova ise kütüphaneci.
Liechtenstein’a gidecekseniz, 22 Ağustos’u seçin. O gün hükümdar Prens II. Hans-Adam bütün tebasına evinde parti veriyor, araya karışıverirsiniz. Vatikan’ı da unutun, bankomatlar Latince talimat veriyor.
Hayat “Hepsi Gerçek”le hem daha eğlenceli, hem daha kolay.