Kurtuluş Savaşı′nın öncü kadrosu içinde yer alan Hüsrev Gerede′nin Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve Devrimlere ilişkin anıları yayımlandı. Anılar Sami Önal tarafından yeni harflere çevrilerek yayına hazırlandı.
Atatürk′ün Benim ilk inkılap ve müşkülat arkadaşım dediği Hüsrev Gerede, olayları günü gününe not defterine geçirmiş ve bir süre sonra bu notları yeniden elden geçirerek anılarını kaleme almıştır. Gerede′nin anılarının ilk bölümü, 16 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuruyla İstanbul′dan hareketle başlayıp; Kurtuluş Savaşı′nın sonuna kadar geçen olayları kapsamaktadır. Anıların ikinci bölümü ise Atatürk′ün kişiliği, yakın çevresi ve devrimlere ilişkindir.
Günlük tarzında kaleme alınmış olan Hüsrev Gerede′nin Anıları birçok bakımdan tartışma yaratacak önemdedir. Çünkü Hüsrev Gerede, anılarını kaleme alırken resmi bir tutumu bir yana bırakarak, Ulusal Kurtuluş Savaşı′nın insani yüzüne ayna tutmayı seçiyor. Böylelikle kurtuluş mücadelesi içinde yer alan sivil asker tüm savaşçılarımız başarıyla olduğu kadar zaaflarıyla ve tüm insani boyutlarıyla ele alınıyor.
Ulusal kurtuluşumuzun hangi maddi ve manevi zorluklara rağmen başarıldığını gösteren bir ibret belgesidir Hüsrev Gerede′nin Anıları...
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Kitapta Neler Var?
Â
Bandırma Vapuru ile İstanbul′dan çıkış
Amasya, Tokat, Erzincan, Erzurum, Sivas ve Ankara yollarında kimi zaman yaya olarak yapılan zorlu yolculuk
Refik Halit ve Refii Cevat′ın Kurtuluş Savaşı′na karşı tutumları.
Bolu Ayaklanması ve Hüsrev Bey′in isyancıların eline geçişi...
BolÅŸeviklerle ilk temas (14 Temmuz 1919)
Ali Şükrü olayı
İsmail Hami (Danişmend)′in densizlikleri, Cevat Abbas (Gürer)′in, Hüseyin Avni (Ulaş)′ın bilgisizliği, Tevfik Rüştü Aras ve Ruşen Eşref Ünaydın′ın savurganlığı, Prens Sabahattin′in korkaklığı, Dr. Esat Işık′ın hırsı, Nuri Conker′in taklitçiliği, Kılıç Ali′nin tutumu...
Mustafa Kemal ve yakın çevresi
Ankara′da eğlence yaşamı
Atatürk′ün sevecenliği, özel yaşamı
Sofrasının iç yüzü, şakacılığı
Bekarlık sevgisi, evliliği
Zeka ve dehası, gözlerindeki güç
Devrimciliği, din karşısındaki tutumu
Manevi çocukları, hastalığı ve ölümü
Vasiyeti
Â