"Üç bölümden oluşan bu eser, kuramsal bir çevreden hareket ederek, pratik sonuçlara yönelen, yorum ve gözlemlerle örülü mekânsal analiz esasına dayanıyor.
İlk bölümü, küreselleşmenin siyasal, ekonomik ve kültürel boyutu içinde içeriğini, işleyişini, temel dayanaklarını ve tartışma noktalarını sorguluyor. Neler getirdiğini, neleri farklı kıldığını, ne zaman ve nasıl ortaya çıktığının yanıtlarını arıyor.
İkinci bölüm, küreselleşmenin her boyutunun somut izlerini yansıtan mekânsal etkilerin analizine dayanıyor. Kentler odağında mekânsal etkiler, kuramsal ve kavramsal çerçeveyle birlikte somut değişim unsurlarıyla yorumlanıyor.
Küreselleşme bağlamında kentlerin bugünü ve geleceği mekânsal analizler ışığında belirlenmeye çalışılıyor.
Üçüncü bölüm ise küreselleşmenin İstanbul'un kentsel gelişimi üzerindeki gelişim çizgisinde yaşanılan değişimler ve ortaya çıkan yeni oluşumlar bu bölümün ele aldığı temel konular.
İst. Ünv. Öğr. Üyelerinden İ. Yaşar Hacısalihoğlu'nun hazırladığı bu eser, İstanbul ölçeğiyle küreselleşme rüzgarının Türkiye üzerindeki somut izlerini algılamamıza olanak tanıdığı gibi, Türkiye'nin geleceğine ilişkin temel noktaların da altını çiziyor."