Yıl 1943...
İran...
Kaşkaylar denen bir Türk aşireti var İran’da. Sayıları dört yüz bindir. Kışları Basra Körfezi kuzeylerinde, yazları Elburz Dağlarında olur yaylakları.
Bu roman onları anlatmaktadır… (Alper AKSOY)
***
"Kutlu Töre, Nihal ATSIZ’ın Bozkurtlar romanının 20. yüzyıl versiyonu adeta. Kaşkay Aşireti’nin töre uğruna verdiği soylu mücadelenin destanı. Kaşkay genci Husrev'le Acem kızı Elvan'ın aşkı Romanın ilk bölümlerine damgasını vuruyor. Okuyucu bu aşk serüvenine kapılmışken Kaşkaylara sığınan iki Alman ajanı ile yeni bir serüven başlıyor. Alper Aksoy ikinci serüveni o kadar başarılı anlatıyor ki Husrev-Elvan aşkı unutuluveriyor. Zamana dayanıklı bir eser Kutlu Töre. (Galip ERDEM)
***
Başarılı tabiat tasvirleri Kutlu Töre'nin en dikkate değer özelliklerinden biridir. Kadına verdiği önem ile Türk toplum hayatını doğru bir şekilde yansıtmaktadır. (Umay GÜNAY)
***
Kutlu Töre Gökçe Ana, Gündüz Han, Husrev, Konurbay, Çalık Ozan, Çalıbay gibi akılda kalıcı sivri tipleri işlemesine rağmen bir tipler romanı değildir. Kaşkayların törelerini çiğnememek uğruna Acemlere ve İngizlere karşı verdiği kanlı direnişe rağmen bir serüven romanı da değildir. Romanın bütün karakterleri kaynaşmış bir toplumun parçalarıdır... Kutlu Töre bu bakımdan milli romanın başarılı bir örneğidir. (Necmettin TÜRİNAY)