Milliyetçiliğin son yirmi yılda akademik, tarihsel ve siyasi tartışmalarda yeniden dirilişi, beraberinde birçok kavramı ve önermeyi de yeniden gündeme getirdi. Elinizdeki kitap, Nergis Canefe’nin egemenlik, milliyetçilik, ulus-devlet ve kimlik inşası, vatandaşlık, "azınlık sorunu" gibi bugün sıklıkla tartışılan çok farklı konuları üzerine yazdığı makalelerin derlendiği, egemen ulus-devlet idealinin, ateşli milliyetçiliğin tarihsel kökenlerinin ve bugüne dek gelen tarihyazımının eleştirel bir incelemeye tabi tutulduğu bir eser niteliğini taşıyor. Çalışmanın özgünlüğü milliyetçilik üzerine hararetli teorik tartışmaları, sosyo-politik, tarihsel ve pratik yönleriyle harmanlayıp ortaya koyabilmesindedir.
Türk milliyetçiliği alansal/sivil mi yoksa etnik türden bir milliyetçilik midir, Türk Kurtuluş Savaşı anti-sömürgeci mücadelenin bir selefi miydi yoksa ağırlıklı olarak Balkan Aydınlanması’nı geriden takip eden bir geç kalma durumu muydu; Türk Ulusal Devrimi’nin başlıca ilkeleri büyük modernleşme projesinin asli tamamlayıcı unsurları ve ulusal kimlik ona bağlanmanın en elverişli yolu muydu yoksa ulusal yeniden diriliş toplumun topyekun modernleşmesinin üzerinde denendiği bir sahne miydi? Nergis Canefe elinizdeki kitapta bu sorulara yanıt arıyor ve aslında Türk milliyetçiliğinin tarihsel-eleştirel bir okuması üzerinden, milliyetçilik kuramlarındaki son dönemki kuramsal ve akademik tartışmalara da ışık tutuyor.
Erken dönem çalışmalarında Türk ve Yunan milliyetçiliklerini karşılaştırmalı bir perspektiften ele alan ve uluslararası hukuk üzerine çalışması olan yazarın, yukarıda bahsedilen konular haricinde, insan hakları ve azınlık hakları, diaspora, insani müdahale, Kıbrıs milliyetçiliği, uluslararası göç ve Balkanlar üzerine de çeşitli makaleleri bulunmaktadır. Yazar çalışmalarını halen Kanada York Üniversitesi’nde sürdürmektedir.