"Said Nursi'den Müslüm Gündüz'e ve Fethullah Gülen'e Nurcuları Düşünceleri, Eylemleri, Hedefleri..."
Bir "sivil toplum örgütü" mü, bir "cemaat" mi, bir "tarikat" mı yoksa "Siyasal İslam'ın "rejim yıkmaya yönelik öncü örgütlenmesi" mi?
Çok tartışılan, herkesin kendine göre tanımladığı, (ya da öyle göstermeye çalıştığı) "Nurculuk", kurucusu Said Nursi'den bu yana gündemden düşmedi. Bunda, siyasilerinin payının büyük olduğunu söyleyebiliriz. Seçim dönemlerinde oy deposu olarak görülen -siyasiler tarafından da özellikle siyasal zemine çekilen- bir dinsel olgunun halen "sorun" olmaya devam etmesi ibretlik bir durum...
Kendine "Nurcu" diyenler de Nurculuğu farklı farklı tanımlıyorlar. Örneğin, bugün Nurculuk, Aczmendilerin ve eski liderleri Müslüm Gündüz'ün temsil ettiği bir olgu mu, yoksa Fethullah Gülen'in temsil ettiği bir olgu mu? Ya da Mehmet Kutlular liderliğindeki Yani Asya'cılar mı Nurculuğu temsil ediyor?... Bunun yanıtı çok önemli. Çünkü verilecek yanıt, "hedefi" ortaya koymak açısından da çok önemli.
Bu kitabımızda, konunun içindekilerin ilk elden anlatımları ve yazıları yer alıyor. Örneğin, Nurcuların arasında birer "hizmet eri" olarak bulunup, sonra ayrılan ve "gerçekleri gördükleri" gerekçesiyle kamuoyu önüne çıkan İsmail Özdemir ve Eyüp Kayar adlı öğrencilerin açıklamaları; "Aczmendilik Nurculuktur. Nurculuk da bir tarikattır" diyen ve toplumun dışladığı bir örgütlenmenin lideri olan Müslüm Gündüz'ün "üzerinde baskılar yokken" büyük bir açıklıkla, gönül rahatlığıyla yaptığı ilk elden açıklamalar; Nurculuğun yanında ve karşısında olanların savunma ve eleştirilerin can alıcı noktaları; Fethullah Gülen'in ünü "büyük" "Küçük Dünyam" adlı kitabının ilk baskısındaki açıklamaları; Fethullah Gülen'in onlarca kitabında kaleme aldığı kendi düşünceleri, hedefi ve faaliyetlerinden örnekler; eleştirilen şiirleri ve basındaki yansımaların tümünün yer aldığı bu eser, bu alanda derli toplu bir kaynak oluşturuyor.