Ölçüler uygarlığın doğuşundan bu yana toplumu, devleti ve ilerlemeyi tanımlamıştır. Toprağın, tarım ürünlerinin, sarayların, ticari malların, bireyleri vergilendirmenin, kayıt tutmanın ve bayramları kutlamanın sınırlarını belirlemek için, uzunluk, alan, hacim, açı, ağırlık, değer, dil ve zaman nicelenmeli ve sistemleştirilmelidir. Ölçüler modern dünyada yazarkasalar, uydular ve beyin tarayıcıları gibi araçlarla kendilerini göstermişlerdir. Bu hoşumuza gitsin ya da gitmesin, ölçüler yaşamımızın neredeyse her alanını düzenler – sınavlar, faiz oranları, ilaç reçeteleri, kamuoyu araştırmaları vb. yoluyla.
Ölçüler Kitabı, tüm bu konuları çeşitli resim ve illüstrasyonlarla ortaya koyuyor. Bu kitap ölçü birimlerinin ve ölçme araçlarının arkasında yatan düşünceleri açıklıyor ve bunların fiziksel evrenle (elektronlar, Dünya ve yıldızlar) insan vücudu ve zihnine nasıl uygulandığını gösteriyor.
Ölçüler Kitabı, hem tarihe hem de bilime dayanarak, sıcaklık, depremler ve radyoaktiviteden müzik, kan ve toplumsal davranışlara kadar ölçülebilir her şeyi ve ayrıca metrik sistemin Fransız Devrimi’ndeki kökenlerini ortaya koyuyor. Bu kitap okuyucuya, Hubble uzay teleskopunun bilinen âlemin ucundan çektiği gökada fotoğraflarından zihnin derinliklerini ortaya çıkaran zeka testlerine kadar bir dizi konu sunuyor.
Gündelik yaşamda bilimin rolüyle ilgilenen herkes, kendimizi, gezegenimizi ve evreni nasıl ölçtüğümüzle ilgili sorulara kolayca kavranabilir, zekice ve eğlenceli yanıtlar bulacak.