Acil Servis Order-Reçete El Kitabı serisinin ikincisi olan bu kitap; çocuk acil servislerinde çalışacak olan veya çalışan hekimler için tam bir kurtarıcı!
• Hasta geldi, hastanın kilosunu bilmiyorsunuz ve tartacak kadar vaktiniz mi yok? Mühim değil. Neyzi’ye göre 50 persentile denk gelen pediatrik kiloları ilgili bölümden anında bulabilirsiniz.
• Hasta acil servise şuur bozukluğu ile geldi, hemen kan şekeri baktırdınız ve parmak ucu kan şekeri 45 geldi. Glukoz vereceğinizi biliyorsunuz ama; yüzde kaçlık dekstroz, kaç cc/kg dozdan verilecek bilmiyor musunuz? Kitap karıştıracak vaktiniz de mi yok? Hemen içindekilerden “çocuk hipoglisemi” bölümünü bulun. Ve orderınızı verin.
• Hasta geldi ve hangi ilacı hangi dozda vereceğinizi bilmiyor musunuz? Bilmiyor iseniz içindekilerden “çocuklarda sık kullanılan ilaç dozları” bölümüne göz atmanız yeterli.
• Taburcu edeceğiniz hastanın reçetesini yazacaksınız, ilacın mg/kg olarak dozunu biliyorsunuz ama; ölçek hesabı ile ebeveynine nasıl anlatacağınızı bilmiyor musunuz? Dert değil, içindekilerden ilgili hastalığı bulup anında reçetenizi yazabilirsiniz.
• Hasta 90/60 mmHg tansiyon ile geldi, acaba pediatrik yaş grubu için bu tansiyon değeri normal midir? Emin olamadı iseniz içindekilerden “çocuk vital” bölümüne göz atmanız yeterli.
• Hasta karın ağrısı ile geldi, adolesan olduğu için B-HCG de çalıştınız. Ve B-HCG pozitif geldi. Adli süreç nasıl işleyecek, cinsel istismar suçu oluşmuş mudur? Bilmiyor iseniz içindekilerden “çocuk gebelik” bölümünü bulmanız yeterli.
• Hasta konvülziyonla, hiperglisemi ile ve hatta arrest olarak getirildi ve eliniz ayağınıza mı dolaştı? Kitap karıştıracak vaktiniz yok mu? İçindekilerden ilgili acil durumu bulmanız yeterli.
• Merkeze uzak bir ilçe devlet hastanesi acilinde tek hekim olarak çalışıyorsunuz ve 41 w gebe 8 cm açıklık ile geldi, artık doğum kaçınılmaz ama NRP’yi uygulayabileceğinizden emin değil misiniz? Sakin olun, içindekilerden “NRP” bölümünü bulmanız yeterli.
• İntern doktorluğu geride bıraktınız ve devlet hastanesinde hangi işi kimin yapması gerektiğini bilmiyorsanız, branş uzmanları nöbete kalır mı? Merak ediyorsanız, kitabın sonunda yer alan tavsiyeler kısmındaki “Okumanız Gereken Kanun ve Yönetmelikler”e göz atmanız yeterli.
• Telefonunuza indirebileceğiniz tıbbi uygulamalar, grafi bakabileceğiniz internet siteleri, teferruatlı bir acil tıp okuması yapabileceğiniz kitaplar, gebe veya emziren hastalar için başvurulacak kaynaklar, takip edeceğiniz hekim hesapları mı arıyorsunuz? Kitabın sonunda yer alan tavsiyeler kısmına göz atmanız yeterli.
Türkiye'de acil servisler; çalışılması en zor ve karmaşık olan birimlerin başında gelir. Boğaz ağrısından ateşli silah yaralanmasına, diyabetik ketoasidozdan kene tutmasına kadar çok geniş spektrumdaki hasta popülasyonunun müracaat ettiği yegâne birim olan acil servislerin sevk ve idaresi acil servislerin sorumlu hekimlerine düşmektedir.
Özellikle tıp fakültesini yeni bitirmiş çiçeği burnunda hekimlerimiz bu mesuliyeti yüklenmekten endişe duymaktadırlar.
Bu sahada yazılmış olan diğer kitapları incelediğimizde çok kalın olduklarını, teorik bilgi yüklerinin fazla olduklarını, çocuk acil bölümünün genel acil kitaplarının içerisinde kaybolduklarını; müstakil olarak ele alınmadıklarını müşahede ettik ve bu boşluğu doldurmak adına çocuk acil vakalarını müstakil olarak ele aldık. Kitabın formatını gayet sade ve anında uygulanabilir olması için “teşhis, order ve reçete” şeklinde dizayn ettik.
Bu kitabı yazmaktaki gayemiz; çocuk acil servislerinde en sık karşılaşılan vakaları hızlı, etkin ve doğru bir şekilde idare edebilmenize yardımcı olabilmektir. Faydalı olması temennisi ile...
(Erişkin hastalar için; hazırlamış olduğumuz “Erişkin Acil Servis Order-Reçete El Kitabı” isimli çalışmamıza müracaat edebilirsiniz.)
Dr. Muhammed Emrullah Yıldırım