Yakın Doğu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı yapmakta olan Profesör Doktor Doğan Hoca’mızın PIC’lerle Medikal Projelere dönük bir kitabını daha yayınlamaktan onur duyuyoruz. Kitaptaki uygulamalarda, PICBASIC derleyicisi kullanılmıştır ayrıca kitapta sunulan hex kodlarını da denemelerinizde kullanabilirsiniz.
Bu kitapta Microchip firması tarafından üretilen ve ticari ve endüstri alanlarında yaygın olarak kullanılan PIC mikrokontrolör serisinden bahsedilmektedir. Kitapta örnek olarak PIC16F84, PIC16F73 ve PIC16F877 mikrokontrolörleri kullanılmış; fakat verilen projeler hiçbir değişiklik yapılmadan aynı özelliklere sahip diğer PIC mikrokontrolörlerde de çalışmaktadırlar.
Kitapta PIC mikrokontrolörü kullanarak medikal proje tasarımından bahsedilmektedir. Kitaptaki projelerde PIC BASIC derleyicisi kullanılmıştır. Çok güçlü komut setine sahip olan bu derleyicinin en önemli özelliklerinden birisi de grafik LCD leri desteklemesidir.
Kitapta medikal olarak üç önemli projeye yer verilmiştir: vücüt sıcaklığını ölçen projeler, kalbin üretmiş olduğu sinyalleri grafik LCD de çizen elektrokardiyogram projesi (EKG) ve parmağa takılan ve üzerinde infraruj alıcı ve infraruj verici bulunan bir maşa sayesinde kalbin atışlarını ölçen ve LCD de gösteren medikal projeler. Kitapta verilmiş olan projelerin hepsi de denenmiş olup çalışır durumdadırlar. Kitap, medikal konularla ilgilenen elektronik mühendisleri, mühendis adayı öğrenciler, meslek yüksek okulu ve meslek lisesi öğrencileri ile elektroniği hobi olarak benimsemiş olan herkese yararlı olacaktır.
Bölüm 1 de bilgisayar ve bilhassa mikroişlemci uygulamalarında önemli olan ve bilinmesi gereken sayı sistemlerinden bahsedilmektedir. Son zamanlarda bilhassa mikrokontrolör dünyasında önem kazanan kayan nokta sayı sistemi de örneklerle açıklanmıştır. Bölüm 2 PIC mikrokontrolörlerin mimarisine ayrılmıştır. Bölüm 3 de PICBASIC derleyicisi ve bu derleyicinin komutları detaylı olarak örneklerle açıklanmıştır; derleyicinin kullanımı ve PIC proje geliştirme adımları kısa olarak Bölüm 4 de açıklanmıştır. Bölüm 5, 6 ve 7’de ise çeşitli medikal projelerden bahsedilmektedir. Her projenin elektronik devresi, yazılımı, açıklaması, ve hex kodu verilmiştir.