Radyo konusundaki çalışmalar, insan, araç-gereç, ürün olmak üzere üç ana başlık altında toplanabilir. İnsan unsuru; verici cephesinde yöneten ve hazırlayan, alıcı cephesinde ise dinleyici olarak incelenebilir. Araç - gereç konusundaki çalışmalarda ise, yapım ve yayın aşamasında, stüdyo içi ve dışı kullanılan tüm araçlar incelenir. Radyo programları bir ürün olarak ele alındığında ise bu çalışmaların kendi içinde, hazırlanma süreci, bu süreçte kullanılan malzemeler ve hazırlanan programların türleri olarak üç alt başlıkta toplanabilir. Bu çalışmada bu bilgiler yer almaktadır.
Niçin ürünle başladım. Çünkü yakın gelecekte radyonun hak ettiği yeri alacağını ve demokratikleşme açısından çok önemli bir işleve sahip olacağını düşünüyorum. O nedenle gençlere yaygın anlam ve işlevlerinin dışında da radyoyu anlatmanın ve sevdirmenin gerekliliğine inanıyorum. Herhangi bir şeyi sevmek ise, onu tanımakla başlar. Radyoyu tanımanın da iki farklı yoldan mümkün olduğunu düşünüyorum. Birincisi, radyonun geçmişten bugüne önemini ve çeşitli kullanım biçimlerini anlatarak, ikincisi ise programların hazırlanma süreçlerini ve türlerini ayrıntılı bir biçimde anlatarak. İkincisinden veya radyolarda çalışan genç arkadaşlarımın buna daha fazla gereksinim duymalarıdır.
Yayına hedeflenen insan ve kullanan cephesindeki insan ikinci kitabın, teknik malzemeler olan araç-gereçlerin detaylı olarak yer alacağı çalışma ise üçüncü kitabın içeriğini oluşturuyor. Böylece üç kitabın toplamının, radyo konusundaki tüm bilgileri kapsayan bir bütün oluşturacağını düşünüyorum.