“Dersim ile ilgili çok sayıda kitap bulunmasına rağmen, ben burada bir ilki gerçekleştirmeye çalıştım. Dersim’e ve o yıllara ait resmi yazışmalar u¨zerindeki gizliliğin kaldırılmasıyla birlikte, Devlet Arşivleri Genel Mu¨du¨rlu¨ğu¨’ndeki belgelerden en geniş biçimde yararlandım. Dersim bir zamanlar gizli ama şimdi gu¨n yu¨zu¨ne çıkan belgeler ışığında tu¨m çıplaklığı ile gözler önu¨ne seriliyor.
Benim yapmaya çalıştığım, dönemin siyasal gerçeklerini öncesi ve sonrasıyla olduğu gibi ve çok yönlu¨ yansıtmak, o gerçeklerle yu¨zleşmek. Gizliliği kaldırılan belgeler, Meclis’e yapılan başvurular ve yaşanmış öyku¨lerle birlikte ortaya bir “belgesel roman” çıktı diyebilirim.
Bugu¨ne kadar Dersim ile ilgili bilinenlerin yanı sıra, bilinmeyenlerin ağırlık taşımasına özen gösterdim. Özgu¨n ve kaynak bir kitap olmasına çalıştım.
Kızların kaybolmadığı, bebeklerin su¨ngu¨lenmediği, insanların mağaralara sığınmak zorunda kalmadıkları, bombalanmadıkları, su¨rgu¨ne gönderilmedikleri, özgu¨r ve korkusuz yaşanan bir du¨nyayı bizden sonraki kuşaklara bırakabilecek miyiz?
Hep birlikte bu umudu paylaşmak istiyorum.”
Savrulanlar-Dersim 1937-1938 Hatta 1939, araştırmacı gazeteci Yalçın Doğan’dan yakın tarihimizin acılı sayfası Dersim’le ilgili pek çok gizli kalmış bilgiyi ve tanıklığı da içeren kapsamlı bir çalışma.