Semavi sıfatını alan üç din günümüzde nüfus ve nüfuz açısından etkin bir rol oynamaktadır. Bunlar sırayla Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam’dır. Her üç dinin ve doğrusu bütün dinlerin ilk temel ilkesi, dünyaya barış getirmekle; hem birey hem de toplum olarak herkesi mutlu kılmaktır. Ne yazık ki “mutluluk o kadar çok parçacıktan oluşur ki içlerinden daima birkaçı eksik kalıyor” ve dinler hedeflerini tam olarak gerçekleştiremiyorlar.
İnsanlığın en eski ideali olan barış ve mutluluğu temin ve tesis etmenin önündeki engellerin başlıcası, tarih boyunca insanoğlunun kâbusu olan şiddet, hiddet, nefret ve savaşlardır. Şiddet dinleri adeta gölge gibi takip eden bir olgudur. Modern dünyada ise o, dinleri gölgesinde bırakma konumuna kadar yükselmiş, neredeyse şiddetin bizatihi kendisi bir “din” yani bir “yaşam biçimi” haline gelmiş görünüyor. Geçmişte “savaş sanatı” adında kitaplar yazılmış ve savaşlar icra edilmiştir. Bugün artık insanoğlunun beklediği ve özlediği şey, “barış sanatı”nı hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışmaktır.
Doç. Dr. Kadir ALBAYRAK “SEMAVİ DİNLERDE BARIŞ VE ŞİDDET İKİLEMİ” isimli eserinde insanlığın bu “ezeli ikilemi” ne ışık tutuyor ve “barış özlemi” nin gerçekleşmesi yolunda yeni çözüm önerileri getiriyor…