Altın çağını yaşayan Victoria dönemi İngilteresi’nin ikiyüzlü ahlâk anlayışı ile gösterişli ve sahte tavırlı burjuva yaşantısına yönelttiği eleştirilerle Oscar Wilde, çok iyi bildiği İngiliz kibar sınıfının, özellikle evlilik yaşamından kesitler sunar tiyatro oyunlarında. Lady Windermere’in Yelpazesi bunlardan biridir. Yalnızca İngiltere ile sınırlı değildir onun ironik zekâsı ve çok yönlü entelektüel ilgilerinin mekânı. Bir Floransa Trajedisi ile Rönesans İtalyası’nın Avrupa yaşamını derinden etkileyecek tüccar-burjuva dünyasını merkeze alır.
Wilde’ın ilk oyunu olan Vera veya Nihilistler’de sahne Rusya’dır; oyunda nihilist-cumhuriyetçilerin Çar’a karşı verdiği mücadele ele alınır. Salomé ise belki de yazarın en çok sahnelenmiş oyunudur. Konusu İncil’de geçen hikâyede, hemen herkesin âşık olduğu, baştan çıkarıcı güzelliğiyle Salomé’nin tutkusu anlatılır. Belki bu tutku, herkesin beğendiği bir kadının kalbinin meylettiği bir kişi tarafından reddedilmektir. Ama o kişi, sıradan birisi değil, dünya ile ilgisini çoktan kesmiş Yahya Peygamber’dir. Son olarak Wilde’ın sahnelenmek için değil, Burmalı bir arkadaşına armağan olarak yazmış olduğu maskeli bir piyese, pandomim şeklindeki bir oyuna yer verilmiştir: Kral Aşkına.
Girişte Oscar Wilde’ın şiirlerinden örnekler sunulmaktadır. Başta Reading Zindanı Baladı olmak üzere bu şiirler renkli, gösterişli ama bir o kadar da trajik bir yaşamın verimleridir. Son bölümde ise yazarın Denemeler’i yer almaktadır.